≡ Menu

Летните бригади – една нова възможност за младите

Всеки българин се гордее с природата на своята родина, на прекрасните зелени поля, които обаче пустеят и няма кой да ги работи. Защо? Преди години хората в по-напреднала възраст ще си спомнят за бригадите, които са се организирали по различни овощни градини, царевични поля и т.н. Условията са били меко казано неприятни, а заплащането – доста символично. Сега вече не съществуват такива бригади, считат ги за отживелица и за нещо лошо. Сега на мода са бригадите по чужбина. Най-често се избират САЩ и Англия за дестинации. Първата по-платена, но по-далечна и скъпа, а втората без изискване за английски език и е доста по-евтин вариант.

В момента лицензирани фирми за работа в чужбина не смогват да поемат многото желаещи за заминаване на бригада. Младите хора бягат от България и няма как да е по друг начин. Тук не им се дава възможност за реализация и развитие. Безработицата сред младите от 16 до 24 годишна възраст в България е около 20 на сто. Това е показател за тежката ситуация в която се намира държавата. Едномесечния надник на един работник на полска работа в Англия е около 900 паунда. Ако се обърнат в левове се получава една сума, която привлича и най-мързеливите студенти. Колкото и тежка да е физически работата на полето, доста наши студенти се записват за такъв тип бригада. Дори някои влизат в университет с едничката цел лятото да имат право да заминат на бригада.

Другия вариант за бригада е САЩ. Там студентите имат шанса да се докоснат до културата на американците, тъй като работят на места, където се изисква директен контакт с клиентите. Така освен, че получават заплати, доста по-високи от тукашните и не до там символични както при бригадите от близкото минало, имат и възможност да се запознаят с много хора.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!