≡ Menu

Лечение на разширени вени в домашни условия

Лечението в домашни условия на разширени вени се препоръчва за хора, които нямат по-сериозни проблеми с това заболяване

Домашното лечение може да облекчи симптомите и да забави развитието на разширените вени. За много хора с разширени вени, лечението у дома е единственото лечение, от което се нуждаят.

Ако имате разширени вени, може да си помогнете за разрешаване на проблемите и да се предпазите от влошаване, като:

  • Носете специални чорапи: Те се продават в аптеките или специализираните санитарни магазини. Тези чорапи подобряват кръвообращението и са в основата на лечението на разширени вени.
  • Повдигайте краката си: Винаги вдигайте краката си на нивото на сърцето, когато е възможно.
  • Избягвате продължителното седене и стоене. Това създава допълнително напрежение върху вените на краката.
  • Контролирате теглото си: Ходете, карайте велосипед или плувайте. Тези дейности подобряват значително кръвообращението в краката и предпазват от натрупването на излишни килограми.

Повърхностните вени понякога могат да предизвикат незначителни проблеми като кръвонасядане или кървене, ако нараните кожата в близост до вената. Малки кръвни съсиреци понякога могат да се образуват в повърхностните вени (повърхностен флебит).Повечето от тези проблеми могат да бъдат безопасно лекувани в домашни условия.

Ако краката ви са силно отекли или ако сте ги травмирали по начин, който е предизвикал оток и синини, вдигнете ги на високо за известно време, а след това сложете лед или студен компрес, за да помогнете за намаляване размера на кървене под кожата и да минимизирате синините.

В случай, че се порежете или одраскате над вената, която е разширена, тя може да кърви по-силно от обикновено. .Повдигнете крака и натиснете мястото с чиста и суха превръзка в продължение на 15 минути. Ако кървенето не е спряло, продължавайте да притискате раната. Това не бива да продължи повече от 45 минути. Ако и след това нараненото място продължава да кърви, потърсете лекарска помощ.

Ако имате малък кръвен съсирек в повърхностната вена (повърхностен флебит) може да чувствате болезненост и подуване над вената. Вената може да се усеща и леко вдървена. Ако вашият лекар ви е казал как да се грижите за повърхностен флебит, следвайте неговите инструкции. Ако нямате специално назначено лечение, ползвайте ВЕНОТОН – S. Достатъчно е да третирате участъците с разширени вени в продължение на десетина дни и ще усетите значително облекчение на състоянието си.

Има случаи, при които, за лечение на разширени вени в домашни условия, се препоръчват и топли компреси. Може да увиете уморените крака в топла кърпа, да ги вдигнете високо и да останете така няколко минути.

Вашият лекар може да ви препоръча да приемате нестероидни противовъзпалителни средства (например, две таблетки аспирин или ибупрофен таблетки 3 до 4 пъти на ден) докато някои от по-неприятните симптоми не отшумят. Всяко лечение, дори и домашното, трябва да бъде обсъдено предварително с вашия терапевт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!