≡ Menu

Любопитно за парфюмите Класификация Нотки

Уникалното съдържание на марковите парфюми, метафорично се изобразява с ноти сливащи се в ароматен акорд. Основният акорд на композицията определя категорията на парфюма. Парфюмите са класифицират според обонятелното семейство, към което принадлежат или така наречените „олфактивни” семейства.

Дамските парфюми се делят на:

Флорални

Над половината парфюми принадлежат в тази група. Най-голямото разнообразие от дамски парфюми са класифицирани от разкошни букети до семпли цветни композиции.

Шипрови

Парфюми с ободряваща свежест, съблазнителна чувственост и очарователна дързост. В състава им са включени жасмин, лимон, бергамот, роза, ванилия, пачули.

Ориенталски

Ориенталските парфюми също познатии като “амброви”, изпъкват с уникално съчетание на топлота и чувственост. Те подчертават своята пищност чрез упойващи съставки като мускус, ванилия и дървесни ноти, често комбинирани с екзотични цветя.

Цитрусови

Дамски парфюми с лимон, портокал, бергамот, мандарина и грейпфрут. Парфюмите са изключително леки и свежи, изпълнени с много женственост.

Мъжките те парфюми се делят на:

Дървесни

Мъжки парфюми базирани на сантал, пачули и кедър.

Цитрусови

Изпълнени със свежест и лекота, парфюми включващи ноти като грейпфрут, лимон, портокал, мандарина и бергамот.

Шипрови

Аромата на кожа, подчертаващ мъжкото излъчване и силата на свободния дух. Мъжки парфюми с нотки на пачули, мускус, хвойна, майоран, карамфил, и ветивер.

Ориенталски

Парфюми с аромат на богатство и изтънченост, благодарение на ценни съставки като амбра, тютюн, подправки и екзотични дървета.

Фужерови (папратови)

Предизвикваща фантазията композиция от бергамот, дъбов мъх и здравец.

Няколко думи за ароматните нотки Връхните нотки:

Това са ароматите, които формират първото впечатление за парфюма. Малки молекули, които се изпаряват най-бързо. Обичайно плодови съставки се избират за начало на парфюмите.

Средните нотки или сърдечните се появяват точно когато връхните нотки се разнесат, маскирайки силата на базовите акорди. Най-често в дамските и мъжките парфюми, се използват флоралните и понякога пикантни нотки.

Базисни нотки: заедно със сърдечни нотки формират уханието на парфюма. Базовите нотки са дълбоки и обикновено са дървесно-мускусни, аромата им не се влияе от връхни нотки. Те могат да бъдат открити само след като парфюма е бил известно време във въздуха. Трите вида нотки, изкусно подбрани, формират парфюма.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!