≡ Menu

Мога ли да ползвам лещите от една марка с разтворите на друга марка?

Когато носите контактни лещи, разтворите за съхранението и почистването им са за вас продукт от първа необходимост. Всеки производител на лещи предлага и свой разтвор за тях. Това в никакъв случай не значи, че задължително трябва да ползвате само него. Обикновено активните вещества в тези продукти са едни и същи. Различно е само търговското наименование. И точно затова няма никакъв проблем да ползвате лещи и разтвори на различни марки. Стига продуктът да е съвместим с материала на лещите ви.

По-важно е на какви изисквания трябва да отговаря вашият разтвор, отколкото каква марка е. Той трябва да почиства и съхранява лещите ви така, че да гарантира комфортното носене и безусловното здраве на очите ви. Ще рече

  • да дезинфекцира идеално, замествайки пероксидните разтвори и таблетките;
  • да ликвидира микроорганизмите, предпазвайки ви от инфекции;
  • да премахва протеиновите и липидни наслагвания и да минимизира появяването им;
  • да овлажнява и предпазва лещите от изсъхване;
  • да може да се ползва като овлажняващи капки;
  • да не предизвиква странични реакции и да щади чувствителните очи;
  • да е без консерванти;
  • да е съвместим както с хидрогелните материали, така и със силикон-хидрогелните.

Разбира се, на всички изисквания едновременно отговарят само мултифункционалните разтвори. Може по принцип да не харесвате нещата „всичко в едно”. На пазара има продукти, предназначени специално за почистването; за изплакването; за съхраняването; за дезинфекцирането на лещите. Няма проблем да направите своя подборка, която ще включва примерно таблетки или пероксидни разтвори. Важното е използването им да ви осигурява безкомпромисно чисти лещи и спокойствие при манипулациите.

Когато става дума за разтвори, непременно трябва да се споменат и контейнерите. Не забравяйте, че ако не поддържате контейнерите си чисти, няма начин да са чисти и лещите ви, независимо от всички грижи. Не пестете точно от тях. Сменяйте ги често. Те обикновено се продават комплект с разтвора, но ако не намерите нов контейнер в новата си опаковка, непременно си купете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!