≡ Menu

Морски транспорт през Първата и Втората световна война

По време на световните войни през двадесети век корабоплаването е подчинено изцяло за нуждите на воюващите коалиции. Великите сила разполагат с големи флотилии от военни и търговски кораби. Във водите на Атлантика, Средиземно море и Тихия океан се разиграват драматични морски сражения. През Първата световна война на бойната сцена се появява подводният флот или така наречените подводници.

Голям напредък в производството на подводни лодки има Германия. По това време с морски транспорт се извършват доставки на оръжие и суровини между съюзническите държави. Тези морски конвои често пъти се атакуват от подводници. Наличният морски транспорт играе особено голяма роля по време на Втората световна война. Съединените щати са важен съюзник на Великобритания и СССР във войната срещу фашистката коалиция на Германия, Италия и Япония.

Съединените щати ще разчитат на силния си военен флот и най-вече на така наречените самолетоносачи. За да участва във военните действия в Европа, САЩ извършват чрез морски транспорт постоянни доставки на оръжие, боеприпаси и храни до своите съюзници. Северният морски път през Северния ледовит океан също е използван за оказване на помощ на притиснатия от нацистите Съветски съюз. Конвоите с кораби транспортират различна бойна техника и продоволствие до голямото руско пристанище в Мурманск. Британците също използват морски транспорт за доставка на материална помощ на своя съюзник. Конвоите английски кораби заобикалят Скандинавския полуостров, за да избегнат германските подводници. Някои кораби обаче смело плават в Балтийско море, за да достигнат по-бързо до територията на СССР.

С транспортните кораби на САЩ и Англия са изпратени сериозни доставки от оръжие, боеприпаси и дори тежка бронирана техника. Тази помощ се оказва навременна за воюваща Русия. В Тихия океан, където воюват американци и японци, се водят боеве за всяка педя земя, за всеки остров. Чрез морски транспорт се пренасят войски, които дебаркират на различни тихоокеански острови. В течение на войната се обособява нов род войски – морска пехота. Тези войски се пренасят с помощта на морски транспорт до назначени цели, където трябва да дебаркират и да нанесат удар по противника. Най-драматична е морската война във водите на Атлантика.

Германия произвежда хиляди отлични подводници, които нанасят големи поражения на американския и английски морски транспорт. Тази война е известна като „войната за Атлантика”. Транспортните конвои от САЩ за Европа се придружават и от военни кораби. Много германски подводници са унищожени, но и броят на потопените транспортни кораби е голям. По време на войната с помощта на морски транспорт се евакуират населението и гарнизоните на обсадени крайморски градове. С транспортни кораби хиляди ранени се извозват до безопасни пристанища и градове.Корабите често пъти са обект на нападение и от вражеската авиация. Но въпреки това тогавашният морски транспорт изиграва много важна роля за победата на съюзниците срещу Хитлеристка Германия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!