≡ Menu

Навигация за БМВ Е39

На пръсти се броят автомобилните марки, които карат своите потребители не просто да изпитват удоволствие от шофирането, но и да се влюбят в марката до живот. Едно от нещата, които ме карат истински да призная някой автомобилен производител за велик, е именно наличието на голям брой истински фенове, които за нищо на света не биха заменили въпросната марка. Например: никога не съм карал Хонда или Audi, но съм сигурен, че след като има толкова много хора луди по тези марки, толкова много хора обожават своите определено не първа младост Хонда и Ауди екземпляри, то съм убеден, че те имат своите предимства и въпреки, че съм фен на друга марка, аз признавам и тяхното величие.

За да се превърне в любима марка, един автомобил трябва да умее да предлага толкова fun зад волана, че шофьора му да не мисли нито за разхода на гориво, нито за разхода за части, нито за това, че могат за същите пари да карат с 10 години по нов Хюндай Купе, вместо техния любим автомобил. Един от най-важните детайли, които доставят удоволствие при шофиране, е озвучителната или както е по-модерно да се обобщава, мултимедийна система. В най-добрия случай, освен аудио удоволствие, тя предлага и видео, както и навигация и много други почти задължителни елементи, както за функционалността на вашия кокпит, така и за визията на вашия интериор. Повечето сериозни производители на автомобили предлагат няколко различни нива на оборудване, както за аудиосистемата, така и за мултимедията като цяло. Обикновено най-високото ниво на оборудване предлага голям дисплей, навигационна система, няколко различни възможни източника на аудио-видео сигнал, редом с изключително качествени и мощни говорители, които да правят слушането на музика и гледането на видео в автомобила ви едно невероятно преживяване. За съжаление, обаче, при голяма част от автомобилите, за които говорих по-горе в статията, предлаганите фабрични системи имат 2 основни минуса:
1-во – морално остарели са, не поддържат MP3, нямат съвременни входове за USB флашки, DVD, камо ли поддръжка на цифрова телевизия;
2-ро – изключително трудни са за монтаж в автомобил, който не е излязъл от завода с тази система, нужно е цялостно окабеляване на автомобила, което освен сложно, е скъпо и трудно.

За щастие от няколко години насам се предлагат доста качествени афтърмаркет системи, които на външен вид се доближават до най-високия клас фабрична, предлагана за автомобила ви, но са с елементарен монтаж и имат всички съвременни екстри, които биха подмладили вашия автомобил с поне 10 години, добавяйки му толкова екстри, колкото искате. Автомобила, с който ще ви дам пример в тази статия, е този на който аз лично съм фен и с гордост поддържам от няколко години насам – BMW E39 540i. Няма да ви отегчавам с подробности за автомобила, но ще спомена, че едно от малкото неща, които адски много ме дразнеха в него, беше озвучителната система и казано в прав текст – липсата на каквато и да е възможност за мултимедия. Беше фабрично оборудва с обикновен касетофон и радиомодул бм54, който не става за нищо, освен за слушане на радио. Реших, че ще променя това и ще направя системата по мой вкус.

След дълго проучване се спрях на една невероятна навигация за БМВ Е39, която върви с куп екстри: красиво меню, тачскрийн, мощен вграден усилвател и цифрова телевизия. Монтажът се оказа лесен, демонтирах касетофона и MID управлението му, след което просто закачих буксата от БМВ-то за тази на навигацията Erisin (бяха съвместими, т.е. устройството е предвидено именно за монтаж на БМВ Е39). Поставих навигацията в централната си конзола, там също пасна точно както фабричната. Антената за GPS и тази за телевизията поставих зад самата навигация, уж временно, но се оказа, че дори поставени там, те работят отлично и устройството си хваща и GPS сигнал, и цифрова телевизия, дори в движение. Монтирах камера за заден ход на мястото на плафона за задния номер. Свързах я така, че да се включва, когато включа на задна, така образът от нея ще се появява на дисплея на навигацията, когато карам назад.

Освен мултимедийното устройство Ерисин, реших да подобря и озвучителната система, поставяйки по-мощни говорители от фабричните в Е39 Nokia. Освен по-високия клас предни басговорители, поставих и mid range от Е39, както и по-големи пищялки. Филтрирах входния им сигнал през пасивни филтри, които поставих в предните врати. Отзад махнах фабричните 10 сантиметрови говорители Нокия и монтирах 2 елипси, както и 10 инчов бас говорител Kicker. Навигацията Ерисин предлага подробен еквалайзер, с който настройките на звука са като на плеърите от доста висок клас. Освен настройките и многото възможности, които предлага навигацията, тя има и 3 отделни изхода за усилвател – за предна линия, за задна линия и за subwoofer.

Общо взето за 3 часа работа по монтаж на тонколони и навигация за Е39 от Тасотрейд, моето БМВ 540i се превърна в съвсем нов автомобил отвътре. Много по-модерна визия и много по-богата функционалност. Вече слушам музика и гледам клипове от usb флашка и мемори карта, а озвучаването в колата стана много по-силно от това на фабричната система и вече е сравнимо с най-високия клас, предлаган в Е39 – BMW DSP audio, която съдържа много повече говорители, но доста по-слаби като параметри и възможности. С голям удовлетворение заявявам, че монтирането на навигация в моето БМВ Е39 беше едно от най-хубавите неща, които съм направил за мен и автомобила ми. Мисля, че Erisin са изключително висок клас системи, а цената, която ми предложиха от Tasotrade – навигации и мултимедии беше много добра, така че цялостният ъпгрейд на фабричната мултимедия се оказа евтин и много полезен. Монтажът на навигацията промени дотолкова автомобила ми, че дори следващия модел не предлага толкова много функции откъм мултимедия, никоя фабрична навигация няма цифрова телевизия, която да работи в България, камо ли изходи за усилвател и толкова лесно монтиране на камера за заден ход.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!