≡ Menu

Намерете най-удачното решение при покупка на авточасти

Определено покупката на авточасти крие известен риск. И колкото закупената авточаст е по-важна толкова рискът расте.

Ето какво най-общо определя степента на риск при покупка на авточасти:

Качество на закупената авточаст x степента на износване на авточастите x цената на конкретните авточасти x възможността за връщане и заменяне на непотребните авточасти

Формулата не е сложна, даже е доста елементарна и обща, но илюстрира добре логиката за отчитане на степента на риск при закупуване на авточасти за намаляване, доколкото е възможно на този риск. Най-важно е при покупка на авточасти да се изхожда от поредица от съображения – не само да речем от цената, марката, доверието в продавача на авточасти и т.н. Трябва да се подходи прагматично, за да се спестят пари и нерви.

Добре е да съобразите как и колко шофирате, за да знаете, поне горе-долу, степента на износване на авточастите и консумативите. За да повлияете благотворно на тази степен, е препоръчително да се консултирате със специалист и да разберете как да предпазите различните елементи в автомобила си от преждевременна корозия. На пазара за авточасти и консумативи се предлагат различни препарати за отмиване на вредните натрупвания, за подобряване на отделните функции на автомобила, за по-ефективна защита. Възползвайте се от тях, за да спестите пари и време!

Цената на закупуваните авточасти влиза в сметката на риска обикновено със знак плюс – тоест, ако сте платили много пари, рискът е по-висок. Но това не изцяло така, не е винаги вярно. Става въпрос не просто за цена, а за разумна цена на авточастите и консумативите. Всяка авточаст и всеки авто консуматив е част от системата на автомобила. При наличие на системна зависимост, логиката се променя. Ако евтините авточасти и консумативи дадат сериозен дефект, заради свързаността на елементите, той може да се разпространи и то с кумулативно нарастваща разрушителна сила. Затова се правят и диагностиките. Много е ценно да се разбере къде в автомобилната система има грешка и колко сериозна е тя. Заради тази свързаност, всъщност не пестите, когато купувате прекалено евтини авточасти и консумативи, особено ако по-интензивно разчитате на колата си. Така че, връзката риск-цена на авточастите и консумативите често е обратнопропорционална – колкото по-висока е цената, толкова, при равни други условия, е по-малък рискът.

Горната зависимост зависи, разбира се, и от какво купувате и какво правите. Ако купувате нещо дребно и незначително, крушка например, логиката за качеството важи, но с по-малка степен. Рискът зависи и от това колко и как шофирате.

Важна за намаляване на риска при покупка на авточасти и консумативи е възможността за връщане на закупеното. Когато можете да върнете частта, рискът съответно е по-малък. Тук обаче трябва да прецените дали е по-добре да Ви върнат парите, или да направят замяна. В единия вариант се налага пак да търсите пак, с нова несигурност, в другия просто изчаквате. Ако изберете втория вариант, често може да получите още компенсации от търговеца на авточасти и консумативи – отстъпка от цената и/или подарък.

За да върнете закупените авточасти е най-сигурно да договорите предварително тази опция. Но разумно е не само да попитате продавача на авточасти дали фирмата има такава практика, а да разберете в какъв срок може да направите връщането и кога и дали е възможна замяна. Често и самите търговци на авточасти и консумативи са обвързани с разнообразни условия с доставчиците и е добре да ги знаете предварително, за да установите кой е най-изгодният за Вас ход.

Всичко това е съвсем естествено и се отнася за ефективната търговия изобщо, но при покупката на авточасти трябва да бъдете една идея по-бдителни от обикновено и да намерите най-добрия партньор и най-удачното решение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!