≡ Menu

Не само коремът боли след хранене

Ако често изпитвате главоболие след консумация на определени храни, това може да сигнализира за някакво заболяване.

Усещането често е придружено от други симптоми и би могло да бъде предотвратено чрез избягване на храните, които го предизвикват. Все пак, има някои случаи, когато медицинската консултация за правилно диагностициране и лечение е необходима и задължителна.

Ако изпитвате главоболие след хранене това най-вероятно е симптом, който може да възникне при някои заболявания. Главоболието или цефалалгията, може да бъде регистрирано при пациенти от различни възрасти. То може да бъде провокирано и от лош начин на живот, който е предизвикан от лишаване от сън, стрес и употреба на химически вещества.

Някои храни могат да предизвикат тъпа болка или усещане за пулсиране в главата, като солените или сладките храни, но понякога не самата храна е причина за главоболието. Ако често изпитвате главоболие след хранене, тази информация може да ви бъде от полза. Препоръчително е, обаче, за да се получи правилна диагноза и лечение на вашето състояние, да се консултирате с лекар.

Какво предизвиква главоболието след хранене?

Ето няколко възможни причини, които може да доведат до главоболие след хранене:

1. Хипертония

Високото кръвно налягане или хипертонията е често срещано заболяване и е в състояние да причини главоболие след хранене на солени храни. Високият прием на сол от човек, който има високо кръвно налягане може да предизвика главоболие. Бъбреците, които обикновено контролират количеството на солта, което навлиза в кръвта, може да не успеят да се справят с излишната сол, която засмуква вода в кръвния поток. По този начин кръвта повишава своя обем и това предизвиква високо кръвно налягане, което пък е причината за главоболие след хранене.

2. Диабет

Това е състояние, при което кръвната захар има доста високи стойности. Те биха могли да предизвикат главоболие след ядене на нещо сладко. Яденето на сладки храни предизвиква внезапно повишаване нивата на кръвната захар, което води до освобождаване на хормона инсулин. Инсулинът повишава усвояването на захарта в клетките, в резултат на което настъпва хипогликемия или понижаване нивата на кръвната захар. При големи количества инсулин се случва т.н. “захарна катастрофа” и мозъкът не получава достатъчно захар. Това сигнализира на тялото да изпрати по-голямо количество кръв към мозъка. Тези промени водят до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка, което предизвиква главоболие.

3. Мигрена

Мигренозното главоболие се характеризира с пулсиращо усещане и причинява силна болка в главата. То може да бъде усетено като внезапно главоболие само от едната страна на главата, което може да се задейства след хранене с определени храни. Примери за храни, които могат да доведат до мигренозен пристъп включват мляко, кисело мляко, синьо сирене, сметана и храни, които съдържат тирамин. Други храни като шоколад, колбаси, пилешки дробчета, банани, цитрусови плодове и соев сос също могат да доведат до главоболие след хранене. Мигренозното главоболие идва заедно с гаденето и повръщането, усеща се една доста силна замаяност и по-голяма чувствителност към светлина. Ако забележите, че имате главоболие след консумация на определени храни, най-добре е да се стремите да не консумирате този конкретен хранителен продукт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!