≡ Menu

Не фуги от Бах, а фуги между фаянса

Не става въпрос за фуги от Бах в изпълнение на Ванеса Мей, а за онези празни и вдлъбнати линии между наредения фаянс, теракот или гранитогрес. В кухнята, банята или на терасата вън. Именно те се наричат фуги, а запълването им – фугиране. Извършва се с гумена шпакла и майсторлък. А да – и с качествени материали, т.е. фугиращи смеси. Отдавна те се предлагат на българския пазар във всякакви цветове. Друг въпрос е, че някои от притежателите на майсторлък в тази област, съветват бъдещите фуги да се сливат с плочките, а други твърдят точно обратното – че те трябва да контрастират.

Да контрастират, или не, ще решите вие, ще изберете цвят и тогава остава само фугиращата смес да се разтвори и разбърка, после да се нанесе с гумената шпакла, а когато сместа засъхне, да се избърше със суха кърпа. Остават цветните фуги, като красиви жилки те разграфяват плочките, за да заприличат на таблица, по която нанасяте стъпалата си в графите (ако плочките са подови, от теракот или гранитогрес), или ръцете си (ако плочките са стенни – от фаянс). При всички положения обаче наредените с фуги плочки стоят по-правилно и съответно – по-красиво. Освен това положените фуги обират луфтовете, които се получават при разлики в температурите, каращи плочките да се разширяват. Ясно е, че това особено важи при реденето на плочки на открито. Основна роля, за да се осъществи поемането на луфтовете, без да се напукат прекрасните ни фуги, играе тяхната еластичност, възможността им да се свиват и разширяват. Освен това съществуват и минимални (ама съвсем минимални) разлики в размерите на плочките. За тяхното компенсиране основна роля също играят предвидените фуги.

Добре е да знаете също, че съвременните фугиращи смеси се правят така, че да отблъскват водата и да се самопредпазват от замърсяване. Което не означава, че трябва на воля да изливате вода по пода или да цапате в интензивен порядък. След време (години), ако красивите ви фуги все пак се зацапат, можете да ги подновите, като първо със специално ножче премахнете старите, а после по описания вече начин нанесете нов слой.

Случва се понякога клиентът да иска само и единствено бели фуги, независимо от цвета на плочките. Трудността тук е само и единствено в поддръжката. Белите фуги трябва много редовно и много старателно да се чистят (някои го правят с циф, други – с белина), много повече от останалите. Съществуват и се използват и редица други начини – белите фуги да се запечатат със специални препарати (има такива).

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!