≡ Menu

Нова или употребявана везна да закупя

Употребяваните везни продавани по сайтовете, често вече са извън гаранция и ако не познавате човека използвал везната или не сте сигурни относно правилната й употреба по-добре не избирайте покупка на употребявана везна. Електронните везни при закупуването им като нови са предимно с гаранция от по 1 година. При ограничен брой везни определени производители дават гаранция от 2 до 5 години.Дори ако употребяваната везна, която искате да закупите е все още в гаранция има голяма вероятност да не е била правилно употребявана и при бъдеща евентуална повреда, производителят да откаже техническа поддръжка.

Изборът на електронна везна с по-нисък капацитет води до по-висока точност на везната. Това е така, защото при повечето електронни везни има пряка връзка между капацитета и точността. Дори везната да е вършила чудесна работа на притежателя си, има вероятност това да не е така при вас, ако измервате различни неща.

Например при продажба на зеленчуци дори разминаване от 50 гр. не е нещо фатално, но ако искате да ползвате подобна везна в заложна къща за измерване на благородни метали и скъпоценности не бива да ползвате везна, която не е предназначена за тази цел. Този тип електронни везни според цената, производителя и модела, правят измервания с точност между 0,01 и 0,001 грама.

Да разгледаме и обратния пример – ако продавачът на везната е бижутер и той е много доволен от нея, в перфектен вид е, здрава е в гаранция, но вие не сте бижутер, а искате да ползвате везната за друго, напр. за кухненска везна с която да измервате необходимото количество продукти има голяма вероятност в кратък срок да счупите електронната везна, а и на вас няма да ви трябва точност с десети или стотни от грама мерейки брашното за кекса който желаете да изпечете.

Обикновено употребяваните везни са двойно по-евтини от идентични нови модели, но заслужава ли си да рискувате? Електронни везни и кантари!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!