≡ Menu

Новите домейни от първо пиво, необходимост или поредния балон

ICANN (организацията отговорна за структурирането на домейните в интернет) все повече се доближават до следващата голяма промяна в интернет, след като преди две години заявиха своето желание да създадат още домейни от първо ниво (TLD – Top Level Domains) в края на 2012 те започнаха да приемат заявления за регистрация на новите TLD. Към момента в ICANN има над 2000 заявления за регистриране на нови домейни.

Какво представляват новите TLD?

До сега имаше 22 TLD и хората можеха да регистрират само второ ниво домейни в структурата на някой от тези 22 домейна. Това е на път да се промени защото ICANN вече оповести процеса за регистрация на новите домейни от първо ниво. Вече е възможно да се регистрират TLD-та от почти всеки (с достатъчно пари, около 180 000$, и познания в областта) да регистрира свои собствен ред от символи в един домейн от първо ниво (например правителството може да регистрира домейн .bulgaria и всички институции да притежават поддомейн в .bulgaria например president.bulgaria)

Предимства и недостатъци на новите TLD.

Едно от най-силните предимства на новите TLD възможността за ефективно брандиране при силните онлайн компании. Google например вече е подала заявление за регистриране на .google и в този домейн компанията ще предоставя всичките си услуги и продукти. Новите TLD от една страна могат да увеличат доверието на интернет потребителите в институцията или марката, както и да покажат че компанията е достигнала ново ниво в областта на технологиите. От друга регистриралият нов TLD е отговорен за неговото съществуване и поддръжка това изисква солидни познания в областта на интернет технологиите както и достатъчен капиталов ресурс. Собственика на домейна е отговорен за неговият хостинг и структуриране на под-домейните. Парите също са пречка пред обикновения човек да регистрира домейн тъй като само подаването на заявление струва около 180 000 $, а процеса на одобрение дори и повече.

Някои от новите домейни от първо ниво може да са новия интернет бум и да направят много хора богати, но други могат и да се окажат само дупка за пари. Все пак досега интернет се оправяше и само с 22 TLD 🙂

Бъдещето ще покаже кое от двете твърдения ще се окаже вярно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!