≡ Menu

Новият домейн .uk и промените за бизнеса

През месец юни 2014 г. новият домейн .uk ще стане достъпен за регистрация. Той може да бъде идеалното решение за бизнесите, които искат да заявят своята принадлежност към британската общност. Разширението е от първо ниво и адресите, които ще бъдат регистрирани с това окончание, ще изглеждат по следния начин: example.uk.

Какво предстои за британските компании?

Това вероятно ще е най-голямата промяна в британското интернет пространство. Много специалисти предвиждат, че новите домейн имена с окончание .uk са в състояние да изместят вездесъщото традиционно окончание .сo.uk. Трябва да се отбележи, че новите наименования ще дадат голямо предимство на стартиращите компании в кралството да заявят своето онлайн присъствие. От 10 юни 2014 г. разширението ще бъде отворено за регистрация.

Защо малкият и среден бизнес би искал този домейн?

На първо място трябва да се каже, че разширението ще бъде по-кратко в сравнение със завършека .сo.uk. Освен това потребителите ще са в състояние да запомнят името много по-лесно.

Със започването на регистрациите на това домейн име, Великобритания се нарежда до страни като Германия и Франция. Те имат своите суфикси, съответно .fr и .de, които също са от първо ниво.

Все пак остават някои възможности за объркване със старото окончание. От друга страна погледнато, с времето подобни случаи на объркване вероятно ще бъдат елиминирани. Най-важният показател са потребителите и техните преживявания. Фирмите ще могат пък много по-лесно да заявят своята принадлежност към Великобритания само с домейн името си. Британските фирми ще имат свое място в интернет пространството.

Регистрацията на подобно домейн име ще покаже кои фирми са отворени и отговорни към своето онлайн развитие. А това е невероятно важно, ако бизнесът им е разположен и разчита предимно на онлайн платформите.

Как се регистрира домейн .uk?

На този етап вече има доставчици, които предоставят предварителна регистрация на наименованията. Компаниите, които се занимават с това в момента са три: 123-reg, 1&1 и TSOHost. Собствениците на бизнеси, които вече притежават домейн имена с окончания .co.uk, .org.uk или .me.uk и желаят трансфер към новото име, получават гаранция за него.

Каква е цената на домейните?

Тук има много добра новина за собствениците на малък и среден бизнес. Новите наименования ще са на същите цени като тези с окончания .co.uk, .org.uk или .me.uk. Те ще струват £3.50, ако регистрацията е направена за една година. Потребителите, които искат да сключат дългогодишен договор, ще бъдат таксувани по £2.50 за всеки 12 месеца от договора. Тези цени са на едро, а компаниите, които се занимават с регистрация, не са установили твърди цени все още. Все пак те не трябва да бъдат значително по-различни. От Nominet казват, че цената на наименованието ще остане много малка част (около 1.5% средно) от общите разходи за изпълнение на уебсайт.

Защита на домейн имената

Новите наименования ще предлагат вграден защитен пакет, който ще бъде предоставен на клиентите заедно с други функции. От гледна точка на сигурността, компаниите ще трябва да докажат, че са базирани в Обединеното кралство. Това ще даде на посетителите на техните сайтове увереността, че домейнът се отнася до британска фирма. Това ще намали притеснението им, че може да са попаднали на чужд дистрибутор на зловреден софтуер.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!