≡ Menu

Някои съвети при монтаж на слънчеви колектори

След като си закупим слънчеви колектори идва момента когато трябва ги монтираме правилно, обикновено на покрива на къщата или на двора в близост до сградата. Има няколко характерни неща, които трябва да знаете преди да пристъпите към монтажа на системата.

На първо място най-важното нещо е ориентацията на колектора. Той трябва да гледа на юг за всички домакинства, които се намират в северното полукълбо и на север за всички домакинства, които се намират в южното полукълбо. След като го ориентирате към правилната посока трябва да определите ъгъла под който ще се монтира колектора спрямо земната повърхност. Независимо дали сме си закупили система с колектори с Heat Pipe технология или колектори с термосифон, ъгъла под който ги монтираме трябва да съответства на географската ширина на която се намираме. Така например ако населеното ни място на намира на 38 градуса северна ширина трябва монтираме колектора си така, че да е ориентиран на юг и под ъгъл 38 градуса. Това се прави тъй като на различните географски ширини слънчевите ъгли падат под различен ъгъл и е изчислено, че системата работи най-ефективно, кагато градуса на съответната ширина е съответен на ъгъла на наклона.

След като сме решили проблемите с ориентацията и наклона идва един не по малко важен момент. Трябва да очертаем мястото където сме решили да монтираме колекторите и да наблюдаваме по време на целия ден дали върху избраното място няма да се появи сянка. Ако това е така има два алтернативи. Ако е възможно да отстраним обекта който засенчва мястото или да изместим мястото за монтаж на друго по-добро място. След като се уверим че мястото не се засенчва можем да пристъпим и към самия монтаж.

Вижте още полезни съвети и информация за соларните колектори в интернет.

Вижте тук подробно описание, принцип на работа и съвети при монтаж на колектори Heat Pipe технология.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!