≡ Menu

Обявите за нощувки – съвети за безопасност

Ако търсите оферта за нощувки в друг град, вероятно първото място, където бихте потърсили, е интернет, а второто – препоръка от приятел. Вторият вариант винаги е за предпочитане – личната препоръка от някой, който вече е пренощувал на дадено място винаги вдъхва повече доверие дори от най-добрата възможна реклама за нощувки.

Но когато трябва да прекарате нощта в град, в който никой от познатите ви не е бил преди, единственият вариант е да потърсите обяви в интернет. Веднага ще забележите, че цените на нощувките се различават значително в зависимост от града, за който се отнасят. По правило, колкото по-голям е градът, толкова и цените са по-високи. Например, офертите за нощувки Пловдив са значително по-ниски в сравнение със София например.

Но цените не са всичко. По тях не можете да си направите изводи за качеството на мястото, на което сте решили да пренощувате. Всъщност, нощувката в непознат град е едно от най-рискованите неща, които някога ще ви се наложи да правите. Не случайно повечето филми на ужасите имат подобен сюжет. Затова, ако обстоятелствата налагат да нощувате някъде далеч от дома си и сте параноик на тема сигурност, следващите съвети със сигурност ще ви бъдат от полза.

  • Никога не звънете по разни малки обяви за нощувки. Всеки хитър психопат, решил да примами жертвата си ще се сети да пусне обява за нощувки във вестника или в някой сайт. По този начин много по-трудно ще го заловят, докато вие си стоите завързан някъде в килера.
  • Винаги звънете по специализирани сайтове за нощувки, особено по тези, които плащат за реклама в Гугъл. Повечето престъпници им липсва въображение и технически познания да си направят сайт, с който да примамват жертвите си, затова рискът е по-малък. Освен това са и стиснати и едва ли ще се навият да плащат за Адуърдс.

Но да позвъните по сайт за нощувки не е гаранция, че ще се върнете жив вкъщи. Защото опасността дебне винаги. Например трябва да обърнете внимание на следните неща:

  • Когато се обаждате по телефона, какъв е фоновият шум отсреща? Чувате ли викове, крясъци и молби за помощ, или – напротив – отсреща е зловеща тишина?
  • Човекът отсреща вдъхва ли ви доверие?
  • Не забравяйте да потърсите номера на телефона му в Гугъл. Ако излязат съмнителни резултати – например обяви от типа “всякакви органи, изгодно”, по-добре не рискувайте да нощувате там.
  • Проучете района на апартамента, в който ще нощувате. Наскоро пуснаха и услугата Стрийт Вю, което значително ще ви улесни. Обърнете внимание на съседните сгради. Дали някой би ви се притекъл на помощ, ако се наложи да тичате през нощта със забит в гърба ви нож?

Ако се престрашите след етапа на проучването, идва време и за срещата с човека, отдаващ апартаментите за нощувки. Тук трябва да бъдете особено бдителни. Обърнете внимание на усмивката – дали тя е лицемерно любезна, или е зловеща като на Ханибал Лектър? Когато подписвате договора за нощувки, вметнете че чичо ви е полицай и че имате паник бутон в джоба си. Това може би ще разубеди хазяина ви в зловещите му помисли спрямо вас.

Попитайте хазяина си дали ще регистрира нощувката ви в най-близкото районно полицейско управление. По закон е длъжен да го направи – измислено е с цел полицията по-лесно да открие тялото ви. Ако хазяинът ви не е и чувал за това изискване, или пък започне да ви убеждава че е излишно заради една-две нощувки да прави такава бюрокрация, по-добре си плюйте на петите и дим да ви няма.

Ако все пак оцелеете, непременно направете малко реклама на мястото където сте пренощували пред приятелите си. Може да спасите живота на някой от тях.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!