≡ Menu

Оптимални размери и дълбочина на басейна

При  проектирането на един басейн трябва да се обърне внимание на един действително важен детайл – дълбочината на басейна в различните части на басейна. Ние трябва да подчертаем, че функционалният басейн – това е басейн с различни дълбочини в различните си отделения. Това е един много по-добър вариант от варианта с еднаква дълбочина за целия басейн.

При проектирането например на домашен басейн, трябва да се вземе предвид, че членовете на едно домакинство обикновени имат много различен ръст. Дете до 2 години е високо до половин метър, 6-годишното дете е със среден ръст около метър, 12-годишното дете е високо средно около метър и 30 сантиметра, а възрастните мъже са обикновено с ръст в диапазона между 165 и 180 сантиметра. Очевидно е, че за различните членове на семейството ще бъде необходима различна дълбочина на басейна, за да могат да се чувстват много комфортно в него.

Дълбочината на басейна се планира според предназначението му. Ако се прави детски басейн за деца до 6 годишна възраст, максималната дълбочина на такова съоръжение не трябва да бъде повече от 50 сантиметра. Ако басейнът е предназначен за деца във възрастта от 9 до 13 годишна възраст, тогава дълбочината му не трябва да бъде повече от 75 сантиметра. Ако става дума за строителство на басейни, които ще се ползват от възрастни за плуване, но не за скокове във вода, тогава оптималната дълбочина е 145 сантиметра. Ако басейнът е предназначен за скокове от дъска, разположена на един метър височина над басейна, тогава дълбочината му не трябва да е по-малка от 2 метра и 30 сантиметра – в противен случай има вероятност за сблъскване на скачащия с дъното на басейна. Басейните, предназначени за скокове във вода от дъска или кула на височина 3-4 метра над водата, трябва да имат дълбочина на периметъра в който се скача не по-малка от 3 метра и 20 сантиметра, като самият периметър за скокове не може да обхваща по-малко от 5 метра от дължината на басейна. След петият метър дълбочината трябва да започне плавно да намалява докато достигне стандартната дълбочина от 145 сантиметра.

В зависимост от предназначението на басейна се изчислява и размера на водното огледало, т.е. на повърхността на басейна. Например при кръглите басейни оптималния диаметър е 4 метра. Ако се строи басейн за плуване, тогава обикновено се прилагат един от двата размера – олимпийски 50 на 25 метра или полуолимпийски размер, които е съответно 25 на 12,5 метра.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!