≡ Menu

Осем знаменитости, чиито часовници разтърсиха аукционните къщи

Няколко фактора могат да увеличат стойността на един винтидж часовник като един от тях е притежанието му от известна личност. Винаги, когато часовник е бил собственост на някоя известна или историческа личност, предлагайки се на аукциони като Antiquorum и Christie’s години след това, наддаването почти винаги превишава очакваната стойност. По-долу ще разгледаме някои забележителни знаменити колекционерски часовници, притежавани някога от емблематични развлекателни и спортни звезди, които се продават на търг в рамките на последните няколко години.

На 22 юни 2013 търг “Important Modern & Vintage Timepieces в Хонг Конг аукционна къща Antiquorum проведе търг с джобен часовник, принадлежащ на легендарния актьор Джеймс Дийн. Джобният екземпляр е изработен от американската часовникарска фирма Standard USA около 1889 година с американски изработен механизъм Elgin. Инициалите на Дийн са гравирани върху часовника, като той го считал за добър късмет да го носи по време на изпълнения в телевизията или театъра. Приблизителната цена на този часовник беше около US $ 5.000, но след няколко оферти от цял свят, часовникът се продава за осем пъти над прогнозната стойност за около $ 42 000 (HKD $ 325 000).

Моделът Omega Seamaster Planet Ocean, ноден от Даниел Крейг във филма Джеймс Бонд Skyfall беше изложен на търг на 5 октомври 2012 г. в Лондон от аукционна къща Christie’s. Часовникът е продаден за $ 254 273, като всички приходи са предоставени на Orbis – организация с нестопанска цел, която осигурява грижа за очите в развиващите се страни. Това е вторият с най-високата цена за часовник на Бонд, най-високата е 255 565 $ за Planet Ocean от Casino Royale, а третата най-високата е 196 056 $ за Rolex от Live and Let Die.
На 10 Април 2013 търг “Important Modern & Vintage Timepieces”, проведен в Ню Йорк, Antiquorum продава на Bulova Accutron, собственост на бейзболиста от Залата на славата Джо Ди Маджо. Този екземпляр на Bulova е рядко асиметричен модел, водоустойчив, от неръждаема стомана и електронно движение. Часовникът се продава за $ 20.625, над пет пъти по-висока оценка от първоначалните $ 4.000.

Същата аукционна къща Antiquorum предлага Rolex Oyster от около 1945 година, притежание на филмовата звезда от нямото кино Чарли Чаплин. Часовникът е забележителен не само заради това, че е бил на Чаплин, но и за това, но и, че е един от малкото модели за левичари, произведени от Rolex през този период. Часовникът бе придружен от четири снимки и различни удостоверяващи кореспонденции. Този Rolex е продадено за $ 51 250, над четири пъти по-висока оценка от началните $ 12.000.
На търг през декември 2012 г. Antiquorum също проведе търг за Rolex Dato-Compax Chronograph, произведен през 1951 г. за известният олимпийски шампион по ски Жан-Клод Кили (Jean-Claude Killy). Редките Ref. 6036, кръглият бутон хронограф с три подциферблата и тройна дата разби рекорда на търга, като е продаден за зашеметяващите $ 614,500, значително по-висока от неговата оценка $ 180,000 – $ 200,000.

На търг се проведен на 20 ноември, 2012 г., в Женева, Кристис продаде на търг много рядък часовник Patek Philippe Реф. 2499/100 от личната колекция на легендарния китарист Ерик Клептън. Часовникът, произведен през 1987 г. като една от само двете платинени версии на този модел, правени някога, има вечен календар, хронограф и лунна-фаза. Той се продава за $ 3,635,808, един нов световен рекорд за цена на търг.

Рядък модел Omega Constellation Calendar Constellation с червен циферблат, произведен около 1960 г., принадлежал на Елвис Пресли, се проведе на търг от Antiquorum в Ню Йорк на 12 юни, 2012 г. Часовникът е хронометър с автоматичен механизъм и дата и стоманен капак с гравирана позлатени роза в средата. Antiquorum постави оценка на предварителна продажба от $ 10,000 до $ 20,000, но офертите за престижната собственост на рок енд рол легендата бързо ескалира до крайната цена от $ 52.500. Печелившият участник получи в допълнение към часовника писмо за удостоверяване от Чарли Ходж, някогашен собственик на часовника, дългогодишен приятел и довереник на Пресли и член на така наречената “Мемфис мафия.”

Дълго преди играчите от Висшата лига по бейзбол да бъдат наградени с пръстени от Световните серии, които отбелязват техните победи, тимът победител отпразнувал вече предрешената му титла с подарък специални за повода часовници за всеки спортист. Един от най-желаните от тези часовници е бил собственост на легендарния Ню Йорк Янкис аутфилдер Бейб Рут, чиито джобен часовник Gruen Verithin 1923 World Series championship се проведе търг на 22 февруари 2014 г. в Ню Йорк, Часовникът е известен с това, че е първи екземпляр от първенство, който притежателят Рут някога е печелил. Продаден е за $ 717,000.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!