≡ Menu

Отдих край язовир Искър

Един от най-големите язовири в България е именно язовир Искър. Той се намира в Западна България и, е разположен на 30 кв.км площ и 25 километра дължина. Язовирът, е създаден, с цел да осигури необходимото водоснабдяване на столицата, както и за произвеждане на ток, но през последните няколко години се превърна в доста атрактивна дестинация за почивка. Особено през горещите летни месеци, когато повечето хора нямат възможност да избягат от горещините в столицата за повече от 2-3 дена, язовир Искър се превръща в предпочитано място за почивка и отмора през летните жеги.

Язовирът предлага чудесни възможности за почивка. Най-популярното място в района, е Щъркелово гнездо. Около него са изградени множество атракции, които ще направят престоя Ви много по-разнообразен и приятен. Там ще имате възможност да се възползвате от многото водни атракциони – водни ски, водно колело, лодки, джетове и още куп други неща. Освен тях, в близост до язовира има няколко комплекса, в които ще може да пренощувате. Те разполагат с всичко необходимо, за да прекарате почивката си по най-добрия начин – модерно обзаведени бунгала и стаи, ресторанти и кафенета. Някои от комплексите организират специални забавления за своите гости, като например конна езда, offroad, wakeboard и разходки с лодки.

Риболовът, обаче, е основната притегателна сила за по-голяма част от посетителите на язовира. Той, е предпочитано място за много рибари, тъй като разполага с изключително разнообразие от риба – Клен, Шаран, Каракуда, Костур, Бяла риба, Бабушка, Червеноперка и още много други видове. Язовирът, е разделен на няколко местности за риболов, които биват обитавани от различни екземпляри. Най-много рибари се събират по устието на язовира, тъй като там може да се хване всякакъв вид риба, а освен това разполага с прекрасни места за риболов, където съвсем спокойно може да си опънете палатка и да си оставите всички принадлежности, без да пречите на никого.

Имайте предвид, обаче, че там има много хора, особено през уикенда и ако не отидете възможно най-рано, е възможно да не си намерите свободно място. В такъв случай може да посетите местността Филмовата къща. Там релефа, е стръмен и също може да хванете почти всякакъв вид риба, като масово се лови Каракуда и Бабушка. Ако искате отдалечено и спокойно място, където да останете сами със себе си, може да ловите риба в Шипочанския залив. Той, обаче се намира доста по-далеч от устието на язовир – на около 20-30 километра, но риболова на това място определено си заслужава. Някои хора дори споделят, че там се лови много повече риба, отколкото по устието на язовир Искър. Вижте всички язовири в България.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!