≡ Menu

Пазарът на авточасти в страната

Не е измислен онзи автомобил, който да е вечен. И едва ли някоя “умна” глава работи над този проблем. Така че нашето реално и собствено возило всекидневно иска непрекъснати грижи. Всъщност, както е при хората. Здравето е функция от начина на живот и от ред други неща. Но все в един момент се случва нещо – дребно или по-сериозно. Дали ще е настинка или сериозен вирус, но винаги са необходими подходящите лекарства, а и без лекуващ лекар не става. Как изглежда картината сега?

Лицензирането на продажбата на резервни части отдавна е премахнато и сега те се продават така, както сиренето, доматите и краставиците на Женския пазар. Магазинът за резервни части трябва да има необходимата регистрация в съда, в която да е вписан предметът на дейност, т.е. какво ще продава. Ако някога е имало определени държавни изисквания и стандарти за търговия с резервни части у нас, те отдавна са забравени или никой вече не ги спазва. Резервните части, които се предлагат в нашата страна, могат да се разделят най-общо на три категории.

На първо място това са частите, които предлагат фирмите, официални вносители на автомобили. Качеството им е напълно гарантирано, но цените им не са за всеки джоб. Над 50% от резервните части се изработват извън фирмата, производител на автомобила. И това е всеобща световна практика. Например: това са всички елементи от електрообзавеждането, елементи от окачването (амортисьори), от спирачната уредба и др. Така например един сачмен лагер SKF, купен от сервиза на дадена фирма, струва 10 единици. Но същият лагер, пак SKF, купен от магазин за резервни части, може да струва 5 – 6 единици и е със същото качество. Извън фирмите, официални вносители, резервни части предлагат и много специализирани магазини. Всичко е в оригинални опаковки, но частите са два вида – такива, произведени в Западна Европа, и такива, които водят произхода си от Турция или Китай.

Разликата в цените е почти 3:1, което е обективен критерий за качеството на едните и на другите. Не на последно място силно развита е и мрежата за продажба на авточасти втора употреба. В Българските автоморги можете да откриете всичко – от почти нови и неизползвани оригинални авточасти до по-захабени, но и по-евтини такива. В българското интернет пространство вече съществуват сайтове обединяващи автоморги и търговци на авточасти от цялата страна, които предлагат безплатно запитване за своите потребители. Така само с няколко кликвания на мишката можете да получите оферти от различни търговци и да изберете тази, която най-много ви допада. Моят съвет е не винаги да залагате на най-евтината оферта, особено ако става въпрос за резервни части с по-сложно устройство. Не са малко резервните части менте. Улиците “Цар Симеон” и “Козлодуй” в София са като Мека и Медина за резервните части. Там ще намерите, ако не всичко, то поне голяма част от онова, което ви е необходимо, за да ремонтирате своя автомобил – бил той европейски, японски, корейски или произведен в някоя от бившите соц. страни.

Влизаме в магазин за части за Mercedes и BMW. Всичко е добре опаковано, но нито една опаковка не носи знака на три лъчевата звезда или на баварския производител. На въпрос на един мой приятел дали фирмата има сертификат за качеството на предлаганите части, отговорът беше: “Ти какво, да не си някои журналист или данъчен инспектор?” Хората били откровено нервни и много бързо се разбрало, че нервността им е основателна. Аз съм бил свидетел и на други проблеми. В магазина влиза младеж, едва ли не със сълзи на очите си. “А бе братя, преди 10 дни купих това гумено каре за карданния вал на моето BMW и днес щеше да ме пребие, карданният вал така се разбалансира”. Следва дай си касовата бележка и ще ти го сменим! Да, ама касовата бележка отдавна е изхвърлена, защото никой не очаква, че ще се продават такива боклуци. И така от магазин на магазин картинката се повторя. Резервни части куче-марка, без сертификат за качество, изработени от производители, известни само със своята неизвестност. Единствено може да се вярва на някои стандартни елементи като например амортисьори, свещи, сачмени лагери, ремъци и др., на които ясно се вижда, че са от добре известен производител.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!