≡ Menu

Пармиджано и Прошуто

Пармиджано и Прошуто звучат като герои от „Декамерон” на Бокачо, но всъщност са главните действащи лица в кухнята на един очарователен италиански град – Парма.

Най-добре посетете Парма през лятото – августовското жежко слънце, прегорелите треви и цветя в полетата наоколо и веселяшкият дух на италианците, упоени от топлината са един прекрасен начин да се гмурнете в атмосферата на града. А тя завладява със своята антична елегантност. Тук ще видите един от най-старите университети в света, който бил основан през 11 век, няколко уникални образеца на религиозната отдаденост на Италия (готическата църква „Сан Франческо дел Прато” от 13 век, църквата „Санта Кроче”, или Баптистерията).

Парма е известна с две неща на почитателите на гурме културата – Прошуто ди Парма и Пармиджано Реджано. Първото е подправена свинска шунка, която е оставена да престои в специални помещения поне десет месеца. Резултатът е деликатен аромат на подправки, примесен с тръпчива соленост – и всичко това в едно тънко като хартия резенче. Пармиджано Реджано пък е вид твърдо краве сирене, което престоява поне една година. Тайната на аромата му се крие в това, че млякото, използвано за производството му, идва само от крави пасли от тучните зелени поля около града.

Настаняването в Парма обикновено е съпроводено с много топли емоции – особено ако изберете някой малък уютен хотел с боядисани капаци на прозорците. Цените са съвсем приемливи, а като имате предвид и полетите на евтини авиокомпании като Wizzair до Болоня (на час път с влак), пътуването е идеално за някой дълъг уикенд.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!