≡ Menu

Пеенето в хор е полезно за ума и тялото

Хорово пеене – това не е просто отдушник за хората, които искат да се занимават с музика. Това не е и само начин да пееш високо на публично място. Оказа, че този метод е много добър за психическото и физическото здраве.

Шведски учени установиха наскоро, че пеенето в хор е едно страхотно дихателно упражнение. Онези, които се занимават с хоровото пеене дишат по-добре. И не само това! Изследователите са на мнение, че хоровото пеене може да бъде нов вид йога и една чудесна възможност за онези, които не обичат други видове упражнения.

Подобен извод е направен и от учени от Великобритания. В доклада си те съобщават, че пеенето е фантастично упражнение за дишането. По този начин добре се тренират белите дробове и сърцето. Тази терапия е много полезна за хората на средна възраст, като изобщо не е задължително пеенето да е на професионално ниво. Необходимо е само да има подходящ човек, който да ръководи хора, да се подбере приятен за всички репертоар и да се започнат репетициите.

Факт е, че проблемите с дишането се задълбочават с всяка изминала година, предвид лошата екологична обстановка в света. Алергиите са все по-често явление, както и други заболявания на белите дробове. Затова онези, които имат проблем с дишането все по-често се обръщат за превенция и лечение, както и за облекчаване на състоянието, към естествените средства. Специално за затруднения с дишането, както и при състояния на астма и алергии, помощ в случая може да окаже и хималайската сол. Солните кристали от Хималаите са доказано натурално средство за лечение на много неприятни болести от векове. Всякакъв вид респираторни заболявания могат да бъдат повлияни добре от лулата инхалатор. В съчетание с дихателните упражнения, като пеенето например, здравето може да се подобри значително.

Вече има непрофесионални хорове, създадени специално за целите на възстановяването и здравето. Например в хор “Sing For Joy“ са събрани с болестта на Паркинсон. Ентусиасти поставили началото в Лондон преди няколко години. Пак там има и създаден хор за деца с аутизъм. При хоровото изпълнение децата имат възможност да изразят всякакъв вид емоции и да освободят излишната енергия по един приятен и безопасен за тях начин.

Хоровото пеене прави хората щастливи, позволява им да се отърват от тежките мисли и притеснения на ежедневието. Вдъхновени от заниманието повечето доброволни хористи започват да спят по-добре през нощта. Те се социализират, обменят информация, дават и получават съвети. Плюс всичко друго, подобно занимание амбицира и държи съзнанието ангажирано. Тази терапия е много подходяща за самотни хора, защото по този начин те имат голям шанс да се освободят от депресията и мрачните мисли и да намерят някоя сродна душа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!