≡ Menu

Планинско колоездене в Родопите

Родопите са една от най-красивите български планини, а същевременно и една от най-обширните с добре развита селищна мрежа и инфраструктура. Тя е разположена в южната част на България и условно може да бъде разделена на две части – западна – относително по-висока и с по-сурови климатични условия и източна част която е по-хълмиста.

Естествено за почитателите на планинското колоездене по-вълнуваща е западната, където са разположени Велинград и Смолян. Надморската височина достига над 2000 метра, а природата предлага вълшебни места за колоездене, както шосейно, така и планинско. Ако отправна точка е Велинград на дистанция от 15-25 км са разположени няколко планински курорти, което ги прави подходящи за пробег с колело. На запад е разположен курорта Юндола (на 17 км. от Велинград), а пътят бе ремонтиран преди 2 години и е в отлично състояние.

Маршрута е в дефиле с денивелация от около 550 м (Велинград е на 850 м надморска височина, а Юндола на 1400 м) пътят е с много завои, но и дълги прави, което прави изкачването приятно и вълнуващо. Естествено, това пътуване е добре да се направи в месеците между април и октомври, тъй като есента и зимата са доста студени и дъждовни. Любителите на по-продължителните рейдове мога да удължат своя пробег с още 10 км навътре в планината и да достигнат до язовир Белмекен намиращ се на височина от 2000 метра. Там е и едноименният връх Белмекен, който се извисява на височина 2626 метра и един от най-високите в България.

Любителите на природата също ще имат какво да видят, тъй като оттам започва националния парк Рила, който е много обширен и в него се намират десетки защитени животински и растителни видове – в близост се намира и местността Предала, където среща си дават Рила, Пирин и Родопите.

Девствената природа, чистият въздух не са останали незабелязани и там е изградена и национална спортна база, в която се подготвят състезатели по много дисциплини най-вече ски и каяк, базата е сред предпочитаната дестинация дори и на имените отбори като руския и чешкия за лятна подготовка. В южна посока от Велинград, също може да бъде намерен добър маршрут за шосейно колоездене- само на 19 километра се намира язовир Батак, който е изключително живописен и има изградена модерна вилна зона с много хотели и места за нощувка, включително къмпинг зона за почитателите на нощувките на палатка.

Естествено в позволената част на годината язовирите са изключително подходящи за риболов. Пътят до там минава и през малкия град Ракитово, където се извисява часовникова кула от 19 век. За любителите на off-road приключенията възможностите са направо неограничени.

Гората заобикаля целият град и е въпрос на минути да се пренесеш от удобствата на хотела в дивата природа. Много от хотелите в града предлагат на своите гости велосипеди за разходка в града или в някой от много градски паркове, който през 2011 година бяха основно реновирани по оперативна програма на Европейския съюз – бе положена нова настилка върху алеите, също така бяха снабдени с ново осветление и различни детски площадки, което ги направи приятно място за отдих и среща с приятели.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!