≡ Menu

Подгответе колата си за лятото

Лятото дойде и температурите стават все по-големи, за това е време не само да изчистите гардероба си от дебелите дрехи, но и да подготвите колата си за горещините и лятното шофиране.

Първото, което трябва да погледнете е охладителната система и по-точно течността в нея, за да не прегрее изненадващо колата Ви. Проверете дали тръбичките са чисти и долейте антифриз и вода. Следете равнището на течността и проверявайте редовно за течове. Тази проверка е изключително важна и даже задължителна. През лятото (а и не само) е много важно да имате достатъчно количество охладителна течност. Ако пренебрегнете тази препоръка, тя може да ви коства много средства, нерви и време за да решите новия проблем. Прегряването е много неприятно, да не говорим ако сте на път за почивка.

Много коли биват извадени от строя именно поради лиса или недостатъчно количество охладителна течност.

Следващата стъпка е проверката на маслото и филтрите. Не забравяйте за задължителната смяна на маслото, защото именно то смазва елементите на двигателя и предпазва от бързо износване и инциденти. Следете нивата му и долавяйте при ниски нива, като същевременно проверете за течове. Не пропускайте и смяната на филтрите – масления, въздушния и този на климатика, особено ако шофирате много.

На следващо място прегледайте спирачките и спирачната система, като проверката на нивото на спирачната течност е задължителна, както и състоянието на накладките и спирачните дискове.

Не трябва да забравяте и почистването на акумулатора, който ако вече не е в добро състояние трябва да смените.

Проверката на ходовата част е също доста важна за безопасното шофиране през летния сезон. Тук трябва да обърнете внимание за наличие на нетипични звуци по окачването, които ако има трябва да посетите непременно сервиз. Проверете и за корозия и ръжда от зимния сезон, за да можете да реагирате на време.

Изправността на климатика е от особено значение при шофиране при 40 градуса, за това проверете за теч и дали е пълен с фреон.

Сменете гумите с летни и проверете грайферите им и налягането, за да не се чудите след това защо колата Ви се отклонява от правата линия. Не забравяйте за резервната гума и за наличността на течност в чистачките.

Шофирайте безопасно и разумно.

Проверете си автомобила, защото единствено когато е в пълна изправност не рискувате живота си.

Всичко което изброихме до този момент под формата на съвети за колите ако не задължително, то поне е много горещо препоръчително. По-добре изпълнете препоръките за да нямате проблеми през лятото защото може да имате по-големи проблеми заради един който в началото е бил мъничък.

Досадно е в разгара на лятото да се развали колата и вие да си кажете, че ако бяхте решили проблема в началото, сега нямаше да се занимавате с малкия и вече станал голям проблем.

Лятото и зимата са съвсем различни и противоположни сезони, именно заради това тези проверки и смяна на определени консумативи са задължителни. Както има зимна подготовка на автомобилите, така има и лятна.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!