≡ Menu

Покупка или наем на мини багер – коя е по-добрата алтернатива?

Мини багерите са едни от най-използваните машини при строително-ремонтни и изкопни дейности. Предимствата им пред по-големите багери са многобройни, като, разбира се, голяма част от тях са свързани с по-малкия им размер. Той позволява машината да бъде транспортирана бързо и лесно (понякога дори на собствен ход!), достигане на принципно невъзможни места и висока производителност и бързина на работа.

В повечето случаи малките багери са досущ толкова ефективни, колкото и конвенционалните. Освен че носят прилични резултати за отрицателно време, те са и много по-икономични, гъвкави и адаптивни. На практика, почти няма ситуация, в която мини багер да не може да се справи отлично. Поради тези причини всяка строителна бригада желае да притежава в арсенала си от техника и инструменти един или няколко мини багера.

И тук идва въпросът кое е по-разумно – покупката на мини багер или взимането му под наем. Предлагането и в двата случая е достатъчно, като предимствата и недостатъците са различни. Всъщност, най-добре е клиентът внимателно да обмисли всички характеристики на неговата дейност, за да прецени коя инвестиция би била по-разумна. Много компании доставчици на строителна и изкопна техника биха могли да помогнат с консултация, в случай че решението се окаже трудно за взимане. Като цяло е важно кое излиза по-евтино и коя инвестиция е с по-висока възвръщаемост.

Безспорно, покупката на мини багер е немалък разход, въпреки по-ниската цена на тези машини в сравнение с тази на традиционните багери. Тя зависи от модела на машината, нейните характеристики и година на производство. Често се купуват втора употреба мини багери, като дори и тогава стойността им е между 20 000 и 70 000 лева. За една малка бригада или ново стартираща фирма това си е доста натоварваща бюджета инвестиция. За големите компании в дългосрочен план най-вероятно е по-разумно закупуването на мини багер. За останалите клиенти е много по-изгодно използването на мини багер под наем, като за 8 часа работа цената е около 200 лева.

Друг фактор, който следва да се обмисли, е наличието на работници с достатъчна квалификация да управляват съвременен мини багер. Тази машина носи висока производителност, само когато в кабината се намира опитен и умел оператор. Когато такъв липсва, е много по-мъдро да бъде нает мини багер, управляван от работник на фирмата доставчик. Много компании предлагат тази комбинирана услуга.

Инвестицията в мини багер не приключва с неговата покупка. Сериозни са разходите и за поддръжка и консумативи. Разбира се, те се оправдават напълно, когато машината постоянно се използва и носи високи приходи на собственика си. За клиенти, нуждаещи се от мини багер в единични ситуации, е по-добра алтернативата да го наемат всеки път, когато им трябва. Така не се налага да мислят и да харчат средства за всички видове консумативи, от които се нуждае мини багерът. Тази грижа остава у компанията доставчик.

Ако желаете да наемете изгодно мини багер, обърнете се към – лидерът в отдаването под наем на мини багери!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!