≡ Menu

Полезна информация за слънчева термосифонна система за топла вода

Все повече домакинства се ориентират към използването на Слънчевите системи за топла вода.

При покупката на Слънчев колектор най-задавният въпрос е колко литра трябва да е водосъдаржателя за да имате достатъчно количество топла вода. При избора трябва да имате в предвид че:

Ефективната работа на Слънчевата система зависи от времето – при мъгла и облачно време ефективноста намалява. Акомулирането на топлината от слънцето е само през деня. Затова е необходимо да има запас от обем, което ще доведе до по-големи икономий на ел. енергия. Освен това подгряването на водата в Соларната система е по-бавно отколкото при подгряване с ел. нагревател. Това е още една добра причина да се избере по-голям литраж водосъдаржател.

Според производителите е препоръчително е обема да е 200-250% от обема на ел. бойлера използван от вас. Много фирми предлагащи Соларни термосифонни системи с вакумни тръби рекламират и пускат на промоция системи от 80 до 110 литра.

Поради ниската им цена клиентите ги предпочитат и след пускането и в употреба са разочаровани. Затова всички които имат намерение да си закупят Слънчева система за топла вода да трябва изберат един от двата варианта: по-малък обем и постоянно използване на допълнителния нагревател вграден в Слънчевата система или по-голям обем и незначителен разход на ел. енергия. Със сигурност вторият вариант ще доведе до по-бързото изплащане на Слънчевата система закупена от вас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!