≡ Menu

Почистване на лаптоп в домашни условия

В наши дни използваме лаптопите си абсолютно навсякъде – от леглото до банята и независимо колко много ги пазим те неминуемо се цапат. За да издържи един лаптоп на всекидневните „издевателства” над него е добре да се почиства поне веднъж годишно. Ако решите да спестите приблизително 40лв за неговата профилактика и почистване, то вие рискувате да го прегреете или дори изгорите, а да не говорим за проблемите които може да ви създаде при употребата му.

Първото нещо което трябва да направите ако решите да си почистите лаптопа сами е да махнете батерията разбира се. След това почистете повърхността на преносимият компютър с леко влажна кърпа. Аз лично използвам само и единствено вода, но ако забележите някое петно което е прекалено упорито, то можете да използвате спирт но в изключително малко количество.

След това е добре да почистите клавиатурата – това е възможно като обърнете лаптопа на обратно и прекарате ръка по цялата и дължина. Ще забележите че започва да пада прах от нея. Заиграйте се и я почистете достатъчно – все пак не ви се случва всеки ден! При някой лаптопи клавиатурите се вадят и тогава почистването става много по-лесно, примерно с въздух под налягане. Можете да проверите в ръководството на вашият лаптоп дали вашата клавиатура се вади лесно. Ако по някаква причина залеете лаптопа си, то веднага махнете батерията и забършете повърхността, след което се обърнете към сервиз за лаптопи. Всякакви отвори могат да бъдат почистени с тампон за уши примерно, като тук отново можете да използвате сгъстен въздух.

Най накрая трябва да се почисти и вентилатора който служи за охлаждане на всички хардуерни компоненти. Това става като се развият няколко болчета и се премахне предпазният капак. Тук всеки лаптоп е различен и трябва да погледнете в ръководството на вашият как точно става това с вашият модел. Тук един съвет от мен – когато почиствате вентилатора, най-добре го задръжте неподвижен с някакъв предмет за да се предпазите от евентуално счупване на някой от витлата.

На пръв поглед това би било достатъчно за да удължите живота на вашият преносим компютър няколко пъти, а ако не ви се занимава с подобен род дейности то по-добре се обърнете към предназначените за това хора. Надявам се да съм бил полезен!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!