≡ Menu

По-заснежените пътища на България с кола под наем

Бих искала да разкажа за нашето снежно приключение в навечерието на Коледа.

Миналата година, декември 2016, пристигнах със семейството си (съпруг и две дъщери) в София, за да посрещнем Коледните и Новогодишните празници с близки и приятели. Тъй като от 7 години не живеем в България, нямаме тук личен автомобил. За да не ангажираме роднините, а и да бъдем независими по отношение на пътуването ни, решихме да наемем кола под наем. Изборът ни се спря на местна семейна рент а кар фирма, за която отзивите в социалните мрежи са повече от похвални. Доверихме се на мнението на писалите клиенти и не сгрешихме. Очакванията ни бяха оправдани.

На летището в София ни посрещнаха самите собственици. Доставиха ни точно резервирания от нас автомобил. Заплатихме уточнената и записана във ваучера наемна сума, нито повече, нито по-малко. Дори поеха разхода за престой на паркинга. Разясниха ни всичко по отношение на колата (технически параметри, спецификации), рент а кар застраховката и т.н. Дадоха ни съвети, свързани с изискванията на КАТ за движение по пътищата особено в зимни условия, за горивата в България. Получихме точна и ясна информация, което допринесе за спокойното ни пътуване.

След сладки приказки за живота в България и в чужбина, се разделихме с пожелания за весели празници и до следващата 2017 година (връщането на автомобила беше предвиден за първите дни на януари), която чукаше на вратата.

Потеглихме със семейството ми да навестим бабите и дядовците, приятели и роднини. Зимното ни пътуване беше повече от комфортно с наетия автомобил автоматик, който беше уникален със своя кожен интериор.

Коледа е и за да е още по-приказно и вълшебно, заваля пухкав сняг, който се сипеше и натрупа доста дебела снежна покривка. Снегът се стелеше няколко денонощия и за почистващите съоръжения беше трудно да поддържат идеално чисти пътищата в цялата страна. Но пък беше красиво като в приказка.

Заредени с положителни емоции се отправихме за Свети Влас, където ни очакваше голяма и весела компания, да посрещнем новата година. И както е типично за България, предпразнично всички главни пътища и магистрали са натоварени. Коли и автобуси превозват възрастни и деца до родните места, за да са заедно с най-близките си и любими хора. В същото време освен снеговалежът се появи и силен вятър, който усложни пътната обстановка. Предизвика сериозни навявания на магистрала “Тракия” на около 30 км преди Бургас. Снегорините чистеха, но вятърът след тях отново навяваше. С разумна и доста ниска скорост, мисля, че беше около 30-40 км/ч, колоната от автомобили се придвижваше към Бургас. Нашата кола под наем беше автоматик, но като опитен шофьор, съпругът ми премина на ръчно управление, което беше подходящо за такива зимни условия. Бяхме спокойни по време на това пътуване, защото автомобилът ни беше предоставен със зимни гуми, оборудван с вериги за сняг и зареден със зимна течност. Тези 30-40 км ги изминахме за около 1 ч.30 мин. Метеорологичните условия се влошаваха и след няколко коли зад нас, магистралата беше затворена. Ние бяхме от късметлиите, които се измъкнаха от снежния капан. Но доста семейства прекараха нощта на пътя в колите си и тяхното празнично настроение изчезна. Те не знаеха кога ще се приберат в домовете си. Не знаеха как ще преживеят студената нощ, през която температурите паднаха под минус 10 градуса.

Доволни и щастливи пристигнахме в Свети Влас и побързахме да се обадим на собствениците на рент а кар фирмата, за да споделим преживяването си и да им благодарим за отлично поддържания автомобил. На магистралата имаше доста закъсали в преспите коли. Някои дори не бяха със зимни гуми, на други прозорците се запотяваха, поради неработещ или липсващ климатик.

Това предновогодишно пътуване с щастлив край ще бъде запомнено от цялото семейство. А, в лицето на семейната фирма за коли под наем, намерихме нови приятели, които са изключителни професионалисти в работата си!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!