≡ Menu

Пребиотици и прибиотици

Знаете ли, че имате бактерии, които живеят в червата Ви. Някои от тях може да Ви изтощят, но има и бактерии, които са действително полезни. Тези “приятелски” бактерии предотвратяват растежа на „лошите” бактерии в чревния тракт и могат да се открият често в някои видове кисело мляко. Бактериите също Ви помагат да образувате витамин К и поддържат имунната Ви система правилна.

Обикновено имате изобилие от приятелски бактерии, обаче антибиотичната терапия, стреса и лошия избор на диета, могат да предизвикат чревна дисбиоза, която е бактериална дисбаланс. Това води до свръхрастеж на лошите бактерии. Когато лошите бактерии станат прекалено много в чревния тракт, Вие имате състояние, наречено дисбиоза. Дисбиозата е свързана с нарушения, като гъбични инфекции, синдром на дразнимото черво и ревматоиден артрит. Честата причина на дисбиоза е антибиотичната терапия. Антибиотиците, които се приемат за убийци на инфекциите, убиват и здравословните бактерии в храносмилателния ви тракт.

Пребиотиците и пробиотици може да възстановят баланса на бактериите в храносмилателния Ви тракт. Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да бъдат намерени в различни храни като кисело мляко. Когато ядете пробиотици, вие добавяте тези полезни бактерии в чревния си тракт. Общите щамове включват бактериите Lactobacillis и Bifidobacterium. Пребиотиците са несмилаема храна, която си проправя път през храносмилателната система и помага на добрите бактерии да се развиват и процъфтяват. Пребиотиците пазят полезни бактерии здрави.

Пребиотиците, които подхранват полезните бактерии в червата, най-вече идват от въглехидратни влакна, наречени олигозахариди. Вие не ги смилате и така олигозахаридите остават в храносмилателния тракт и стимулират растежа на полезните бактерии. Източници на олигозахариди включват плодове, бобови култури, пълнозърнестите храни и млечни продукти като кисело мляко. Фрукто-олигозахаридите могат да се вземат като добавка към храните. Киселото мляко, което се прави с бифидобактерии също съдържа олигозахариди.

Пробиотичните бактерии като лактобацилите естествено се срещат във ферментиралите храни като кисело зеле и кисело мляко. Някои храни съдържат добавени пробиотици и здравословни хранителни съставки, които ще бъдат отбелязани на етикета.

Пробиотиците са безопасни също и за деца, обаче трябва да се консултирате с Вашия педиатър, преди да ги давате на децата си. Те могат да бъдат от полза при храносмилателни оплаквания и диария, но изследванията не са показали никакви ползи отвъд това.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!