≡ Menu

Превенция на устната кухина – бариера срещу стоматологични заболявания

Орално здраве

Оралното здраве отдавна вече е неразделна част от човешката култура. Редовното хигиенизиране на устната кухина дава гаранции за над 90% от доброто състояние на нашите зъби и венци.

Природата е дарила на зъбите ни способност да издържат на огромни натоварвания всеки ден – но, независимо от това, все пак те са доста уязвими спрямо въздействието на консумираните от нас храна и напитки. Ако не поддържаме редовно хигиена на устната кухина, човек още в ранна възраст може да загуби зъби, дори и да са качествени по природа. При това, освен всичко друго, заболяванията на зъбите могат да предизвикат такива усложнения в здравословното му състояние, които понякога дори са живото застрашаващи. А за да не се допускат такива заболявания, е достатъчно да спазваме правилата на орално-денталната хигиена.

Хигиената на устната кухина трябва да се извършва правилно и редовно. Това означава не просто миене на зъбите сутрин и вечер – а поддържане на чистота в устата в рамките на целия ден.

В идеалния случай, след всеки прием на храна, зъбите трябва да се почистват с четка. Но това не винаги е възможно. Затова е необходимо да се изплакват поне с вода за уста. Също може да се дъвче и дъвка – но само 10 минути след хранене.

При правилно поддържане на хигиената на устната кухина ще спестите финансови средства, вашите посещения на зъболекар ще бъдат само профилактични – а зъбите и венците ви ще се запазят здрави за цял живот.

И обратно: в случай, че не се полага редовно лична, самостоятелна грижа за зъбите, неотстранените остатъци от храна полепват по повърхността на зъбния емайл и образуват зъбен налеп (наричан понякога неточно “зъбна плака”, това понятие обаче я смесва с естествената плака върху зъбния емайл), който се събира предимно по краищата на венците. Постепенно върху повърхността на емайла се получава минерализиране на мекия налеп – и се образува зъбен камък.

А от образуването на зъбен налеп и зъбен камък до по-сериозните стоматологични усложнения разстоянието е само една крачка. Избелващите системи, избелващи ленти и пасти за зъби се справят с наслояванията и предотвратяват появата на нови. Продуктите са достъпни и лесни за използване в домашни условия. Независимо от това, преди да използвате домашни средства за избелване на зъби се посъветвайте с вашият стоматолог, за да ви препоръча най-добър продукт за вашето състояние на устната кухина и зъбите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!