≡ Menu

Предизвикателствата на мобилната мрежа

Мобилният Интернет винаги е бил объркващ и труден за разбиране от много разработчици, опитващи се да разработят уеб дизайн за мобилен уеб сайт. Ептитети като „носители на съдържание”, “WAP” и „тестета” винаги са били трудни за разбиране, макар и вече да излизат от употреба, т.к. са специфични за разработване на WAP сайтове чрез WML /Wireless Markup Language/.

При разработването на традиционни XHTML/HTML уеб сайтове, просто качване съдържанието на сайта чрез FTP клиент на хостинг доставчика ни и сме готови. За стандартен уеб сайт е без значение от къде влиза потребителя – САЩ, Европа; дали са Интернет връзката им е посредством Dial-up модем, или чрез оптично влакно. Цялата инфраструктура нашият уеб сайт и настолен компютрите или лаптопите работи еднакво всеки път.

Не така стои въпросът с мобилният Интернет достъпващи мрежата. В сферата на мобилните доставчици, различните компании използват различен хардуер за клетките и същевременно компресират данните по различен начин и по този начин фактори като сила на сигнал и достъп, варират значително. Това играе значителна роля, без дори да вметнем и софтуерните възможности и различия на различните устройства.

Предизвикателствата които мобилният Интернет ни предоставя са страшно много, но основните се свеждат до пет:

  • различия в разделителната способност
  • мобилните браузъри
  • скорост
  • проблемите с тестването
  • най-важната информация

Накратко, предизвикателствата се дължат най-вече на огромният брой различни устройства, с различна операционна система и различен мобилен браузър. Начинът на създаване на мобилен уеб сайт не се различава особено от стандартния, но с тази разлика, че инструментите за създаване и тестване са в пъти по-малко, което до известна степен поставя в огромна трудност разработчика. Точно тези недостатъци са предизвикателството за една по-добра мобилна мрежа и нейното усъвършенстване. С времето много компании се ориентираха към разработване на мобилни версии на своите сайтове, а с навлизането на нови технологии като HTML5 и CSS3 и поддържането им от все повече мобилни устройства, за разлика от Flash потребителското преживяване няма да бъде толкова трудно и неприятно. Много уеб дизайн студиа вече предлагат и изработка на мобилен уеб сайт сред услугите им.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!