≡ Menu

Предимства на разделното хранене

Идеята за разделното хранене е разработена от Хърбърт Шелтън. Той комбинира различните храни в няколко групи според това какво е преобладаващото им съдържание – въглехидрати, мазнини, протеини, белтъчини – и препоръчва да се консумират отделно. Според американския диетолог различните групи активират различен тип ензими и стомашни киселини, които ги преработват. Когато се комбинират храни и от четирите групи, те претоварват стомаха, усвояването им се затруднява, а задстомашната жлеза произвежда по-голямо количество инсулин от необходимото.

Основателят и поддръжниците на метода разделно хранене твърдят, че той регулира работата на задстомашната жлеза и подобрява метаболизма. Много хора вярват, че това е сравнително най-лесният начин да отслабнат.

Според учените истината е малко по-различна. От една страна, благодарение на разделното хранене, хората свикват да приемат по-малки количества храна. От друга, менюто им е доста еднообразно и може да се окаже, че организмът страда от недостиг на полезни вещества, като желязо например.

Двете основни ползи от разделното хранене са по-бързата преработка на храните и по-бързото им усвояване от организма. Освен това повечето ястия, при прилагането на тази диета, засищат без да са висококалорични. Това я прави подходяща за хора, които искат не да отслабнат, а да поддържат едни и същи килограми.

Но пък ако искате да поддържате едни и същи килограми, можете да намерите и други начини да контролирате апетита си. Повече ползи за здравето бихте имали от едно балансирано меню, в което има достатъчно плодове, различни зеленчуци и риба и по-малко тестени изделия. Физическата активност и пиенето на минимум 2 литра вода на ден също ще допринесат за добрата ви форма.

Въпреки че не отричат разделното хранене, учените не го и препоръчват. Затова, ако все пак сте решили, че това ще бъде ефективен начин за вас да намалите килограмите си и да се почувствате добре, опитайте. Само не пропускайте преди това да се консултирате със специалист диетолог.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!