≡ Menu

Производство на хартиени шпули

Твърди се, че както началото на доста други неща, така и това на хартиените изделия, е поставено в Китай, преди цели 2 хиляди години. Колкото и да е интересна историята на този материал, процесът за направата им също не отстъпва. Всъщност, хартията се прави посредством целулозните влакна, извлечени от дървесината.Когато се извлече, целулозата се превръща в хартия чрез много валяци и постоянна работа. Тази така ценна на хартията съставка се извлича най-вече от по-меката дървесина – бор, смърч. От представителите на твърдите дървета, най-много се предпочитат тополата и евкалипта. Разбира се, в краен случай, някои компании ползват и по-евтини заместители.Щом дървесината се раздроби на малки частици, така се получава – пулп. По-нататък, обработката може да бъде механична и след химична. Повече производители залагат на първата, заради по-ниското качество на втората.

Хартията е широко използван материал и е немислимо да се справим без нея. От хартия се произвеждат продукти от всяка сфера на нашия живот: хартия за документи, картони, хартиени шпули, всякакви опаковки, домакински пособия и още много други материали. Хартията е лесна за обработка и точно заради това е предпочитан материал. В последно време, хората са намерили начин да създават пулп и от вече ползвана хартия. За тази цел, картонът и съответната хартия трябва да бъдат сортирани по видове. Това е възможно да се направи автоматизирано или на ръка. Следва разделяне на целулозните влакна с прибавяне на вода.

Всичко това е последвано от флотация, която протича в няколко процеса. Готовата суспензия е вече почистена и се пренасочва към дисперсно устройство, което изсушава и нагрява влакната. Необходимо е още само пресоване, за получаване на готовата хартия.Опаковките от хартия са търсени и предпочитани, заради факта, че са напълно разградими в природата. За производствения процес на хартия са нужни дървесен пулп, доста енергия и вода. Относно пулпа се ползват само тези дървесни части, които не стават за нищо друго.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!