≡ Menu

Пролетен риболов в големите води

От Bastian Reetz, немски рибар, специалист в риболова на шаран

Обичам пролетта! Първите топли слънчеви лъчи, птиците и първото зелено листо ми подсказват, че кръговрата на живота започва отново. Но големите езера и язовири се затоплят относително бавно, особено онези, които са по-дълбоки. Съответно и риболовът пролетно време може да се окаже много труден, защото по-голямата част от водната маса е прекалено студена за да позволява нормална активност от страна на рибата, като движение и хранене. Но един от най-добрите начини за улов на размножаващите се големи женски шарани е именно реализирането на успешен риболовен излет през ранните месеци на година. Женските риби започват да се появяват много рано(по-рано от мъжките екземпляри) в плитките води-ще се хранят обилно, но на строго определени места и за кратки периоди от време.

Ключът за намирането на тези „големи момичета” е да се знае къде из водоема има участъци с по-топла вода, и във връзка с това-къде точно за първи път започва да се забелязва активност, от страна на каквито и да е водни обитатели. Топлите и спокойни дни ще бъдат най-подходящи за риболов, но успех може да очаквате дори и в мразовитите нощи, там където е много плитко. Опитайте се да намерите места с до 2 метра дълбочина с тръстика и листа трева във водата, които обаче да се намират близо до дълбоки и безопасни води.

За да риболовствате успешно там, е много важно да поставите стръвта си във или непосредствено до участъците с трева или тръстика, а не на 2-3 метра встрани. Естествената храна на шараните е все още скрита из старите подводни растения и именно там ще намерите рано хранещите се трофейни риби. За някой рибари поставянето на стръвта на места с дълбочини до 1 метър може да изглежда странно, когато целта е 20+ килограмови риби, които буквално се забелязват на повърхността как се хранят, но в много случаи това е тайната за реализирането на успешен риболов през пролетта. Когато настъпят първите топли дни, шансът за успех е най-голям следобед или привечер, когато плитките участъци от водоема са се загрели максимално.

Дори разлика от 1-2 градуса би била достатъчна да накара шараните да предпочетат точно тези места. Нощта ще ги охлади, но и с тези условия, плитчините около бреговете често са много по-привлекателни за рибите, отколкото дълбочините. Старайте се да залагате стръвта си в плитките места близо до брега няколко часа преди стъмване, за да не безпокоите пристигащите риби.

Заливи и места с дървета и храсти по брега в северната страна на водоема са често най-топлите места от водоема, било то и само за няколко часа, а същите такива места на завед и слънце винаги ще бъдат първият ми избор. Относително стабилното време със слънчеви дни и облачни нощи ще бъде перфектният избор за риболов през ранна пролет. Не използвайте прекалено голяма стръв и разпръснете шаранските си въдици на относително голямо пространство за да намерите бавните шарковци. Тежки олова в комбинация с малки и много остри куки, като перфектните ProLogic C2 номер 6 например, ще ви помогнат да закачите успешно, иначе бавно подвижните риби.

Стръвта трябва да бъде много примамлива и комбинирана със сладки аромати, например протеинови топчета DD Bait Lt Fish & Cherry с дип DD Bait Crustacean, илидруг силно миришещ микс от аромати. Друг добър вариант е да използвате 15мм пелети DD Bait Halibut Pellets около куката със стръвта, напоена с дип DD Bait DNA KrillJuice. Личинките са друга опция, когато няма прекалено много други риби във водата. До Май месец предпочитам да използвам къси монтажи и да слагам за стръв примамкис размер 14 до 18мм.Надявам се Вие ще имате ранни резултати тази година, защото за мен пролетта е по-подходяща от есента за улов на наистина голям шаран. Така че, отидете навън и почувствайте как се събужда природата!Наздраве и бъдете част от природата,Bastian Reetz

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!