≡ Menu

Протеинова диета

Протеиновата диета е доста популярен начин за смъкване на килограми и за придобиване на по-атрактивна и стегната фигура. Тя е особено известна в средите на различни актьори и музикални изпълнители от цял свят, което се дължи на техния доста голям стремеж за постигане на идеалната физическа форма.

За разлика от други диети, протеиновата не изтощава имунната система, не ви прави да изглеждате изморени, бледи и без енергия и ви държи сити за дълго време.

Кой трябва да спазва протеинова диета?

В наши дни има един сериозен недостатък в диетата на почти всеки средностатистически човек и това е, че в нашия начин на хранене присъстват твърде много въглехидрати за сметка на протеините, които все повече намаляват като дял от дневната диета. С драстично намалената двигателна активност в съвременния начин на живот, тези въглехидрати просто не са ни нужни.

Те ни захранват с огромни количества енергия и захари, които ние чисто и просто не можем да изгорим с движение, защото много често най-голямото усилие се оказва да отидем до колата.

В допълнение, обикновено тези въглехидрати са предимно от бърз тип, които дават много енергия и калории за кратко, но в дългосрочен план ни изтощават. В този ред на мисли, протеините могат да подобрят диетата на почти всеки човек.

Защо е важно да приемаме достатъчно протеини?

Така както въглехидратите ни дават енергия, по същия начин протеините ни набавят “строителен материал”, с който да се изгради и обнови нашето тяло.

Особено голямо е значението на протеиновата диета за тези хора, които спортуват активно и искат да изградят мускулна маса, да стегнат телата си и да добият по-атлетичен външен вид.

Лесно ли се спазва протеинова диета?

Според мнението на специалисти, протеиновата диета е една от най-лесните за спазване. Причината е, че сред протеиновите храни са някои от любимите лакомства, които почти всеки обича да си похапва с голямо удоволствие.

Ако трябва да опишем протеиновата диета на кратко, то може би това е най-вкусната диета от всички, които са познати до сега.

Какви са предимствата на протеиновата диета?

Обикновено хората, които консумират храни богати на протеини се чувстват по-силни и по-рядко усещат остър глад. Това се дължи на факта, че вашият мозък много добре осъзнава какво точно сте яли, какво съдържа храната ви и дали се нуждае от още.

Така например ако ядете много въглехидрати, вие постоянно ще изпитвате глад, не за друго, а просто защото мозъкът знае, че му липсват достатъчно протеини, които да използва като градивни елементи.

Ето защо, човек трябва да се храни балансирано, като се опита да си набави нужния въглехидрат от умерено количество пълнозърнести храни, а останалата част от диетата трябва да запълни с богати на протеин продукти.

Какви храни трябва да включим в протеиновата диета?

Протеиновата диета трябва да включва месни продукти, но без мазнини. Подходящи са птичето месо (без кожа), свинското и телешкото месо, както и различни други месни продукти и дивеч.

Към протеиновата диета можете на воля да добавяте яйца, които са един от най-добрите източници на протеин. Особено внимание заслужава изварата, която може да се включва към менюто ежедневно и която се счита за една от най-богатите на протеин храни.

Бобовите храни, соята, както и по-слабо познатата по нашите ширини киноа пък трябва да присъстват в менюто на всеки вегетарианец, който иска да заложи на по-голямото количество протеин в своята диета.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!