≡ Menu

Работа в Германия

Лятото е време за море, слънце или почивка в прохладния балкан, но за много от нас то е и възможност за допълнителни доходи чрез сезонна заетост. Студентите се ориентират към хотелските комплекси по черноморието, бригадите в САЩ или търсят работа в друга европейска държава, като това много често се оказва Германия. Тя е предпочитана дестинация и от селскостопанските работници, които с готовност берат плодове, косят ливадите или се грижат за животните в красивите алпийски селища.

Кое прави възможността за работа в Германия през лятото толкова желана?

Германия е предпочитана, защото е една от най-развитите индустриални държави в света. Бившата Западна Германия е страна-учредителка на Европейския съюз. Заплащането, което получават селскостопанските ни работници там или нашите студентите за неквалифицирания си труд е значително по-високо от това, което получават хората у нас. Трудовите договори и осигуровките не подлежат на съмнение. Немските работодатели са коректни, а и законите в държавата са строги.

Работата в Германия дава възможност на студентите да се запознаят с красивата природа и историческите забележителности на страната, простираща се от Алпите на юг до бреговете на Северно и Балтийско море на север. В централната част на Германия преобладават гористите планински местности, в северна Германия са разположени ниски земи, формирани през Ледниковия период. През Германия минават някои от основните европейски реки като Рейн, Дунав, Елба, Везер, Майн. Това е и възможност за студентите, решили да съчетаят работата с ваканцията да разгледат двореца Сансуси в Потсдам, замъка Рейнфелс, да посетят Кьолнската катедрала или да минат под Бранденбургската врата.

Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика всяка година обявява на сайта си свободни работни места по заявка на работодател от Герамния, за които могат да кандидатстват всички, които проявяват интерес. Така кандидатите са улеснени при търсенето на информация за работа в Германия, намирането на свободни работни места и са подпомогнати при чисто административните процедури.

Много HR- агенции в последно време предлагат работа в Германия и съдействат при организирането на самото заминаване и престоя на кандидата. Тази информираност прави страната още веднъж предпочитана дестинация за сезонна заетост през лятото.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!