≡ Menu

Разделно хранене – помага ли на храносмилането

Много хора са ви говорили за предимствата на разделното хранене, докато вие се дивите на способността им един ден да поглъщат само месо, а на другия само картофи. За вас все още пържолата с картофена салата си е класика, въпреки че имате леки проблеми с храносмилането и всъщност се чудите – ще ви помогне ли разделното хранене да ги преодолеете или няма смисъл да се мъчите.

Изглежда ви логично, организмът ви да се чувства по-добре ако веднъж се занимава само с бързото усвояване на плодове и зеленчуци, а на следващо хранене се фокусира върху преработката на млечни продукти, ядки – въобще на протеини и сложни въглехидрати. Все пак тяхното усвояване отнема няколко часа.

Също толкова логично ви звучи, че когато дойде време за хранене стомахът ви отделя стомашни сокове, готови да преработят храната още преди да знаят каква е тя. Тогава за вас разделното хранене се обезсмисля.

Какво да правите?

Истината е, че все още няма научни доказателства за това дали разделното хранене подобрява храносмилането. Някои хора ядат цял живот хамбургери и нямат храносмилателни проблеми. Други планират и проверяват внимателно всяка хапка, която слагат в устата си, но въпреки това страдат от лошо храносмилане.

Ако имате проблем, първо отидете на лекар. След това се консултирайте със специалист диетолог. Твърдо сте решени да пробвате разделно хранене? Никой не може да ви спре. Само, преди да започнете, проучете всички специфики на метода. Планирайте храненията си поне за няколко дни напред и помислете ще можете ли да спазвате диетата си. Ще ви е трудно, ако ядете само навън.

Ако разделното хранене не ви помогне, можете да потърсите друг вариант за справяне с храносмилателните проблеми по всяко време. Но може да се окаже, че ви помага. Тогава научните доказателства нямат никакво значение. Проверете сами дали разделното хранене е ефективен вариант за вас. (Сигурно е, че няма да ви навреди.)

Запознайте се с основните му принципи. Планирайте. Спазвайте плана си и наблюдавайте внимателно тялото си, за да видите какъв ще бъде резултатът. Успех!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!