≡ Menu

Разликата между механичните часовници и кварцовите часовници

Какво представляват механичните часовници? Механичен е часовник, чиито двигател е пружина, която задвижва зъбни колела и предавки. Тези зъбни колела след това прехвърлят сила на балансиращо колело, което се движи напред назад на едни и същи периоди от време. Тези движения на механизма създават типичния за механичните часовници тиктакащ звук. Механичните часовници използват една от най-старите технологии, създадени от човека. През 1524 г., немският ключар на име Петър Хайнлайн, изобретил първата пружина, която захранвала преносим часовник в Нюрнберг. След това персоналните механични часовници станали много популярни сред благородниците и богатите в цяла Западна Европа. Това накарало часовникарите да се състезават един с друг, за да се подобри точността и функциите на техните часовници. С течение на годините, механичният часовник се превръща не само в символ на изтънченост и отличие за един джентълмен, но и много необходим инструмент в търговията. Днес тези часовници са кулминацията на часовникарското изкуство. В момента има над 700 производители на изящни механични часовници, които да задоволят всяко предпочитание за стил и сложност.

Какво е кварцов часовник? Повечето от часовниците, произвеждани днес, са кварцови. Тяхната технология е значително по-проста и затова са по-евтини от механичните. Те работят с батерия, използват електронен генератор (осцилатор), захранващ се от кварцов кристал, за да се създаде изключително точно измерване на времето. През 1969 г. Seiko е първата търговска марка, която създава кварцов часовник. Оттогава кварцовите часовници са станали преобладаващия вид, който е удобен, лек, евтин за производство и изключително точен. Появата на кварцовата технология се явява тежък удар върху производството на механични часовници. Потребителите остават очаровани от използването на новата технология и много от тях смятат, че механичните часовници са минало. Швейцарската часовникарска индустрия се свива с 65% в продължение на 15 години за периода от 1970 до 1985 г.; заетостта намалява от 90 000 на 30 000, а броят на производителите на часовници се срива от 1600 до 600.

Мнозина предсказват изчезване на тази промишленост. Критичен случай на протест е, когато една от компаниите изхвърля в реката хиляди внимателно произведени механизми, които представляват години на труд от вече безработните занаятчии. По това време просто има изключително малко търсене на тези сложни и скъпи механични часовници. За щастие, в средата на 1980-те, тези, които са ценили истинското майсторство и фината изработка на механичните часовници стават все по-нарастващ брой. Сега индустрията е жива и изпитва подновяване, каквото не е виждала в своята 500-годишна история. Изобилие от нови стилове, подходящи за всеки индивидуален вкус продължават да бъдат въвеждани от предприемчиви производители, чието майсторство се съчетава с невиждана сложност.

Отвътре и отвън, механичният часовник навлиза в нова златна ера! Ако кварцовият часовник отчита най-точното време, защо тогава хората се интересуват от механични часовници? Ако точността беше основният фактор и единствен критерий за закупуване на часовник, то кварцовият е очевидно по-добрият избор. Въпреки това, ефективността на технологията никога не е самостоятелен фактор, когато става въпрос за избор на часовник, който ще бъде на китката близо по 12 часа всеки ден. В Съединените щати, само през последните две десетилетия, се наблюдава завишен процент потребители, които оценят предимствата и удоволствието, с които фините механични часовници превъзхождат масовите кварцови часовници.

Запитайте се дали предпочитате да носите часовници, носени от милиони или да носите часовник, като значително по-малкото други ценители, които държат на същите ценности като вашите и имат същото чувство за естетика. Механичните часовници днес представляват еволюция на изработката, която старателно се развива повече от 500 години. Знайте, че вашият часовник има своя собствена уникална история и романтика в създаването му. Механичният часовник също ви дава възможност да започнете свои собствени традиции. Мнозина в индустрията казват, че често купувачите избират часовник не само за себе си, но и за да го завещаят на потомството си впоследствие като ценна вещ. В Европа през последните двеста години е традиция, един родител да закупи на своя син или дъщеря първият им часовник след 18-тия рожден ден, за да се отбележи превръщането им във възрастни. Знайте, че когато часовниците минават през поколенията, те ще се превърнат в трайни спомени за семейството като наследство и традиции.

Механичният часовник създава усещане за носене на частица изкуство. Предимството на този тип часовници в художествен смисъл е, че те са много осезателни. Можете да усетите теглото на часовника, тиктакането на механизма, да видите работата и движението на механизма, ако стъклото и капакът са прозрачни. Това е живо изкуство, което взаимодейства с вас! Финият механичен часовник също така предоставя на ползвателя си възможност да изрази лукс и висока степен на статут. Благодарение на уникалния си характер и лукс, те привличат внимание, с което по-масовите кварцови часовници не могат да се конкурират. С над 700 производители има огромно разнообразие на дизайни и стилове, на сложност и цени и всеки може да намери определена марка и часовник, който отразява най-добре собствената му индивидуалност и ценности. Независимост от това какви часовници предпочитате – механични или кварцови, един себеуважаващ се потребител винаги трябва да се стреми те да бъдат маркови и оригинални, за да му носят лично удовлетворение и престиж пред околните.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!