≡ Menu

Различните бактериални култури в киселото мляко

Киселото мляко е заемало централна роля в индийската, френската и средиземноморската диета в продължение на векове и е широко признато като здравословна храна. Производителите правят кисело мляко чрез добавяне на живи и активни култури, понякога наричани пробиотици или “добри” бактерии, към млякото. Наличието на тези бактерии е предпоставката за благотворното влияние на киселото мляко върху човешкия организъм. Затова и е много важно тяхното съдържание да бъде доказано и киселото мляко да отговаря на определени стандарти. Такива тестове наскоро бяха направени на млечно-киселия продукт Активиа и неговия пробиотичен състав беше утвърден.

Пробиотиците извършват същите функции като полезните микроорганизми, които се намират естествено в храносмилателния тракт на хората. Те се намират още като хранителни добавки и в храни като киселото мляко. Съществените бактериални култури в киселото мляко според Националната асоциация на киселото мляко са Lactobacillus Delbrueckii Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus. То може да съдържа и други култури, включително Bifidus и Lactobacillus Acidophilus.

Националният здравен институт препоръчва обикновеното обезмаслено кисело мляко като най-полезния вид. То съдържа само мляко и живи култури и предлага значително повече белтъчини и по-малко натрий в сравнение с обикновеното кисело мляко.

Националният център за допълнителна и алтернативна медицина смята, че пробиотиците са ефективни при лечение и предотвратяване на здравословни състояния, включително диария, някои инфекции, синдрома на дразнимото черво и атопичен дерматит. Но според НЦДАМ (Националния център за допълнителна и алтернативна медицина) някои други щамове и видове бактериални култури могат да имат различни ефекти. Затоплянето кисело мляко убива бактериите. Националният здравен институт отбелязва, че храни като гевречета или стафиди с кисело мляко като цяло не съдържат живи и активни култури.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!