≡ Menu

Размисли за ремонт на покриви

В тази статия ще разгледаме наскоро ремонтиран покрив в София. Покривът беше на една хижа на български адвокат и ремонтиран от ремонт на покриви, но това няма значения в случая. Самият покрив беше покрит с ондулин, който се беше нацепил от метеорологичните условия и натрупаните годинки, а това неминуемо се отрази върху неговата ефикасност, а именно – да не пропуска вода и влага.

Ремонтните дейности започнаха с премахването на цялата изолация от ондулин. За наша неприятна изненада се оказа, че под ондулина има ред остарели дъски, покрити с износени остатъци хидроизолация. След като обсъдихме вариантите със собственика се взе решение, вместо да се подменят тези дъски (което щеше да увеличи цената с 50%) да се заковат отгоре ОСБ плоскости. Идеята се оказа чудесна и след само един ден имахме отлична основа за полагане на рулонна хидроизолация и то на половин цена от планираното.

След монтажа на ОСБ плоскостите, същите се грундираха с битумен грунд с цел по-добра адхезия на основата към хидроизолацията.

Това е необходима процедура, дори при нова основа и не тази стъпка да се подценява или пропуска. Технологичният цикъл на съхнене на грунда е 24 часа, така че за този ден това ни беше задачата, уплътнихме остатъка от деня, като се погрижихме за правилното извозване на отпадъчната хидроизолация от ондулин на близкото сметище.

На следващия ден пристъпихме и към същинската работа – полагането на първия пласт (от запланувани два пласта) рулонна хидроизолация. Изборът ни за първия пласт хидроизолация падна върху продукта на Изола Петров – усилен воалит с дебелина 3мм. В синхром с технологията залепването на първия пласт хидроизолация започна от долния край на скатния покрив с малък наклон, като последното руло беше на билото на самия покрив като капак. На следващия ден се залепи и втория пласт хидроизолация Изола Петров, но този път материала беше с малко по-различен характер – полизол с минерална посипка и подсилваща, армираща вата. Разбира се, някои ще кажат, че по-добрия вариант е бил да се монтират като втори пласт битумни керемиди, но това беше желанието на собственика, въпреки нашите препоръки и идеи.

Към края на работата се монтираха и снегозадържащи елементи с цел снега през зимата да се топи на самия покрив, без да се плъзга по него, което би довело до нарушаване целостта на хидроизолацията. Що се отнася до улуците и водостоците, то тях ги сменихме предварително, поради тяхната старост и неефикасност. Изборът на видовете улуци се падна върху пластмасовите, чиято цена е равна на тази на традиционните поцинковани, но външния вид и продължителността на живота им далеч надвишава тези на поцинкованите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!