≡ Menu

Разходка из градовете на Халкидики – микс от възможности

Регионът на три пръстовият полуостров Халкидики се намира в Северна Гърция. Трите ясно очертани пръста носят имена, съответно Атон, Ситония и Касандра.Много популярни са и като трите ръкава. На първият от тях Атон се е настанило Автономно Монашество на Свещената планина. Той е смятан за най-важният религиозен и с историческо значение регион, за такъв е признат в световен мащаб. Тази негова титла го отрежда и като една от забележителностите признати от Юнеско.

Ако действително искате да обходите това място, то помислете преди това и за отсядането. Това може да стане на адреса на стараницата ни. Ето и какво още може да очаквате от разходка из градовете на Халкидики.

Дълги лета по-рано, още във времето на Византийската империя ивицата от суша и море била смятана за утроба на Ортодоксалната религия и в наши дни говори за мистични отшелнически манастири и килии. Повечето от тях са достъпни само за поклонници, които получават разрешение за достъп до Свещената планина, наречена Аватон.

Истинската разходка може да направите и до град Солун – втори по големина град след Атина – която е столицата на Гърция. Името Солун, произхожда от царуването на Касандър в 315 г. пр. н. е. Тогава го наричали Тесалоника, а името било на съпругата му. В превод означавало победа над тасалиици. Най-интересно на този град е местонахождението му, а именно на самия бряг на Егейско море. На това място и по цялото протежение на град Солун липсва плажна ивица, а самата връзка между сушата и морето е направена от рязко скосена каменен зид. Всъщност това е уникалното на града и това го прави така неповторимо красив и магнетичен.

В Солун гости и туристи могат да разгледат поредица от забележителности. Такива са Бялата кула, издигаща се на метри височина в Солунския залив и до самия булевард „Ники”. Тя представлява един от символите на града. На това място се намира „Византийския музей”, църквата „Свети Димитър”, в която са съхранени мощите на Свети Димитър. Интересни за разглеждане са още слънчевият часовник, чийто циферблат има форма декоративни цветове, а стрелките му се зареждат, чрез слънчевата светлина. Интерес събужда и паметника на Сократ, където всеки турист и посетител на града се отбива, за да пипне палеца на крака му, поверието, за което гласи, че всеки, който потрие палеца му ще е дарен с вечна мъдрост.

В Солун може да се зърне и арката на Галерий – издигната в чест на императора на Рим, Галерий, заради победата му над пресите. Интересна е и ротондата „Свети Георги” с Крепостната стена.

Интерес събужда всяко едно селце, град, местност, независимо къде се намира и до какви размери достига. Всяко едно си носи своята предистория и радва хората в настояще и бъдеще.

И не пропускайте, ако отидете до Гърция или имате щастието да отседнете в имот на Халкидики да научите местните реплики за поздрав:

„Калиспера, Калимера и Каленихта“, заедно с техните значения: добър ден, добро утро и добър вечер. Като цяло едно такова изживяване си струва, особено ако имаш точната компания за това, а защо не и престои за повече от една седмица, например покупка на имот в Гърция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!