≡ Menu

Сапаните вдигат до 67 тона товари

Ако си мислите, че знаете значението на всички думи на български, само защото ви е майчин език, дълбоко се лъжете. Аз например при първата си среща с думата „сапани” реших, че става дума за „сапун” в множествено число и с буквена грешка. Оказа се, че не е така.

Сапаните са приспособления за повдигане на товари, които могат да бъдат от различен характер, но задължително в края им стърчи една кука. Сещате ли се за куката, която виси от ония дългите кранове? Ето затова става въпрос.

В зависимост от материала, от който са направени или на който е закачена куката, те могат да бъдат верижни сапани или въжени сапани, като и двата вида са направени от метал, съответно метални вериги и метални въжета. Освен тях обаче има и полиестерни сапани, които имат редица предимства. Полиестерните сапани, за разлика от металните, не корозират, не увреждат товара, издържат на атака на химикали и други вредни вещества, през тези сапани не може да те хване ток, дълготрайни са, издържат на студ и…са с добри цени. Според товароносимостта и работната дължина полиестерните сапани могат да струват от 50 до близо 1000 лева. Така например за товароносимост на сапаните от 1 тон и работна дължина 8 метра, може и да ви стигнат 50-60 лева за бройка. За товароносимост от 5 тона и дължина 6 метра ще ви отидат към 200 лева, а за двойно по-голяма товароносимост на сапаните /10 тона/ и работна дължина 10 м ще трябва да платите поне 800 лева.

Все пак, ако човек трябва да избере кой материал е по-сигурен за вдигане на тежки товари, някак си от само себе си го влече към верижните сапани и сапаните от стоманени въжета. Те са различни разновидности според размера на веригата /от 7 до 32 мм/, според това дали са еднораменни, двураменни или три /четири/ раменни сапани, както и под какъв ъгъл се използват. Еднораменните сапани могат да вдигат от 1,5 до около 30 тона товар. Двураменните сапани могат да вдигат до 45 тона, а три- и четирираменните – до 67 тона! Ако си спомняте законите на физиката, не е нужно да ви се обяснява, че при раменните сапани по-малкият ъгъл позволява вдигане на по-тежък товар. Стандартите за ъглите, при които работят верижните раменни сапани са два – от 0 до 45 градуса и от 45 до 60 градуса. Съществуват и товароподемни сапани от стоманени въжета. Те също могат да вдигат до 67 тона товар.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!