≡ Menu

Селският туризъм в Родопите – едно здравословно планинско приключение

Напоследък селският туризъм печели все по-голяма популярност. Особено в Родопите – най-обширната планина в България. Тя е с обща площ от 18 000 кв. километра и се простира в южната част на страната ни. Името Родопи е от древен тракийски произход и носи в себе си приключенския привкус на стара легенда за една невъзможна любов – любовта между Родопа и Хемус. Тази любов била предварително обречена и двамата били превърнати от боговете в планински масиви.

Местоположението на планина Родопи я превърна в благоприятна и прочута дестинация за селски туризъм. Мекият климат в съчетание с многото природни забележителности буди интереса на всеки любител на планината, пътешествията и по-простичкия начин на живот. Спокойствието, чистият въздух, пространството и интересните места на Родопите като с магическа пръчка пречистват човек от напрежението, стреса и нервите на големия град.

Селският туризъм става все по-популярен начин за разпускане. Много хора вече свързват почивката не с шумни, луксозни и претъпкани с хотели курорти, а с кротки селца сгушени в планините на България. И естествено, този нов вид туризъм среща позитивен отговор от местните жители. В Родопите нуждите на селския туризъм се задоволяват от много на брой уютни селски къщи. Те предлагат разнообразни условия за здравословен отдих в тази прекрасна планина. Къщите са подходящи както за весели компании, така и за по-сантиментално настроени двойки и семейства с деца.

На всички тях селският туризъм в Родопите предоставя безброй възможности да усетят истински живота в планинското село. Туристите могат да засяват зеленчуци, да се грижат за животните, да събират реколтата, да участват в производството на уникални за родопския край занаятчийски изделия. Така селският туризъм в Родопите привлича хората и съживява интереса към някои типични за района изкуства и занаяти.

Селският туризъм в Родопите пречиства човек, като потапя неговата най-истинска същност в очарованието на Българското село. Там проблемите и грижите изчезват и се заменят с топлите образи на къщата, двора, пътеката, по която минаваш всеки ден, гостоприемната баба, която вече те чака с усмивка и прясно приготвена баница.

Освен български, селски туризъм в Родопите практикуват и много чуждестранни туристи. Те често идват от държави с много по-различна атмосфера и това ги кара да приемат Родопите като нов и съвсем различен свят. На селата в Родопите селският туризъм носи много добри възможности за популяризиране и развитие. Благодарение на селския туризъм някои от тях намират своя нов живот и разцъфтяват докато посрещат своите гости.

Популярни дестинации за селски туризъм в Родопите са селата Ковачевица, Лещен, Кръстатица, Момчиловци и много други.

Маршрутите за селски туризъм в Родопите са толкова много, че човек може да се хипнотизира. Ако прекарате повече време в Родопите, паметта ви ще заразказва истинска приказка, построена от незабравими образи на вълшебни места. Това ще са образи на величествени върхове, уютни селца, гигантски пещери, самобитни български къщи, язовири. И когато завърши Вашата туристическа приказка, душата Ви ще иска да я преживеете отново – да се върнете в Родопите. А преди това да рекламирате на приятелите си това ново преживяване, което ви осигурява селският туризъм в Родопите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!