≡ Menu

Силата на мисълта – верен другар на оптимиста

„Как го правиш?”, попита ме веднъж приятелка, докато си бъбрехме на кафе. „Освен хубавите, ти се случваха и ужасни неща, но не си загубила веселото си излъчване. Какво става?”

Да, права беше – имала съм доста трудни моменти, заради които можех да потъна в горчивина, но не го направих. Напротив, радвам се на всеки нов ден и възможностите, които ми предоставя да го изживея по най-добрия начин. Това е нормално състояние за мен, но коментарът на приятелката ми ме накара да осъзная, че не всеки се чувства по този начин. Някои хора се предават на лошите мисли, превръщат се в песимисти, без да осъзнават колко разрушително е това. Следващите редове се отнасят най-вече за тях. Вярвам, че могат да променят мисловните си модели, стига наистина да осъзнаят, че в живота няма хубаво и лошо – ние сме тези, които придаваме значение на всичко.

Защо не се отказах да бъда оптимист, въпреки трудностите и несполуките? За да съм по-точна, ще припомня произхода на думата „оптимизъм” – идва от латинското optimus, което означава „най-добър”. Това обяснява как оптимистът винаги вижда най-доброто във всяка ситуация – нагласата да вярваш, очакваш или да се надяваш, че нещата ще бъдат хубави. Дори и да се случи нещо неприятно, като например да загуби работата си или някой близък човек, оптимистът не губи връзка с положителното мислене. Вместо да се отчайва, приема го като побутване от живота, при което му се дава възможност да промени обстоятелствата в своя полза. Тук особено важна роля играе силата на мисълта. Психолозите подробно са изследвали положителното въздействие, което оказва позитивизма върху психическото здраве. Доказано е, че положителната перспектива укрепва имунната система, сърдечно-съдовата система (много по-малко инфаркти са регистрирани при оптимистите) и способността на организма да се справя със стреса. Когато приложите този начин на мислене в своя живот, сами ще усетите колко е прекрасно.

Щастие чрез позитивно отношение към себе си

Да бъдеш оптимист или песимист зависи от начина, по който се отнасяш към самия себе си и от това доколко добре си служиш със силата на мисълта. Първият вярва, че действията му са резултат от положителното му мислене, както и че сам е отговорен за щастието си. Той не се обвинява, когато му се случат лоши неща. Гледа на тях като на резултати от нещо извън себе си. Песимистът разсъждава по обратния начин. Обвинява се за всяко зло, което го сполети. Смята, че една грешка ще доведе и други след себе си. Приема хубавите неща, които му се случват като чиста случайност, която е далеч от неговия контрол – късмет, който вероятно няма да му се усмихне отново. Заради успешното взаимодействие със силата на мисълта, оптимистите са много по-силни и устойчиви в живота. Лесно се справят с кофти обстоятелства или събития и гледат на тях като на моментен неуспех, а не като постоянен начин на живот. Дори и да се случи нещо лошо днес, те вярват, че хубавото им предстои.

Ето какво е типично за тях:

  • Те мислят за, разсъждават относно и наблягат на хубавите неща в живота;
  • Благодарни са за всички благословии;
  • Не се оплакват, когато се случи нещо лошо;
  • Знаят, че нищо не може да ги отклони от постигането на определена цел;
  • Вярват в изобилието;
  • Убедени са, че животът дава възможност за успех на всеки

Променете мисленето си, за да се промени и животът ви

Песимистът може да стане оптимист, ако се научи да използва правилно силата на мисълта (тук е описано въздействието й в живота ни). Нужно е да промени начина, по който възприема случващото се. Вместо да се съсредоточава върху негативното, по-добре е да го анализира, за да разбере какво хубаво може да му донесе. Затова дори ако се провалите в нещо, мислете какво сте научили през това време. Коя е силната ви страна и как можете да я приложите успешно?

Вместо да сипете обвинения върху себе си, помислете за влиянието на външни фактори, които може би са довели до този неуспех. Не мислете за провал, а за случка, която ви помага да натрупате опит и увеличава бъдещия ви потенциал. Оптимизмът е проява на емоционална интелигентност, която ви напомня, че сте съвършени по природа. Твърде кратко е времето ни на Земята, за да бъдем нещастни, така че не чакайте повече, а използвайте цялата енергия в силата на мисълта, за да се докоснете до всички прекрасни неща в живота.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!