≡ Menu

Симптоми и лечение на високо кръвно налягане

Хипертонията или така нареченото високо кръвно налягане е състояние, в което сърцето на болният работи с по-голям интензитет и изтласканата от него кръв оказва много силен натиск на кръвоносните съдове. С времето тази болест води до множество усложнения и причинява инфаркти и инсулти. Причината, поради която хората не осъзнават че са болни е липсата на каквито и да е видими симптоми. В определени случаи, кръвното налягане може да достигне до критично високи нива, без да се прояви и най-малък признак за това. Срещат се случаи, в които се появяват леко главоболие, световъртеж, често кръвотечение от носа още в ранните етапи на заболяването. В по-голямата си част обаче тези симптоми на високо кръвно не се показват до момента, в който хипертонията се превръща във фатална заплаха за засегнатото лице.

Заради асимптоматичната природа на високото кръвно налягане е наложително да се правят редовни медицински прегледи. За нормално кръвно се счита 120/80, където 120 е систолното артериално налягане, а 80 е диастолното налягане. 140/90 и по-високо налягане се счита за състояние на хипертония. При някой хора границите могат да се движат от 120/80 до 140/90 и такова състояние се нарича предхипертонично.

Лечение на високо кръвно налягане – в него се включва използването на различни видове медикаменти и промяна на начина на живот. Пациентите трябва да са наясно с причините и последствията от хипертонията за да спазват стриктно указанията на лекуващият ги лекар. Някой от промените, които трябва да настъпят в живота е прилагането на ниско – натриева диета, редовни тренировки, ограничаване приема на алкохол, избягване на тютюнопушенето, управление на стреса и следене нивото на кръвното налягане.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!