≡ Menu

Сложете водни растения в контейнери

Невъзможно е да си представяме декоративен водоем в градината без растения, тъй като те са незаменима част от процеса на озеленяване. Едни помагат да се създаде и поддържа екологично равновесие, други се ценят заради декоративните качества, а трети служат за убежище на водните обитатели.

Съществуват различни начини за облагородяване и озеленяване на градинското езерце, но най-удобното за малък водоем е засаждането на водни растения в кошници и контейнери.

Този метод е много удачен, тъй като позволява периодична промяна в изгледа на водната градина.

Той позволява да се възпрепятства разрастването на агресивните видове и преплитането на различни растения едно с друго. Интересно решение са плаващите кошници, в които се чувстват добре представителите на плитката зона. Мрежестите кошници и касетки се постилат отвътре с плат, който пропуска вода, но пречи на размиването на почвата. Съдовете се запълват със специална почва. За повечето водни растения подхожда смес от мазна глина и оборски тор в пропорция 1:1 (за водните лилии трябва да се добавят органични и минерални добавки). Двата компонента се премесват до консистенция на гъсто тесто. След засаждането на растението почвата около него се уплътнява добре.

Тя трябва да бъде 4 см по-ниско от ръба на кошницата, а отгоре се насипва чакъл. Преди да се положи контейнерът във водоема, почвата трябва да се намокри добре.

Най-благоприятният период за озеленяване и пресаждане на водни растения е късната пролет и началото на лятото. Ако те са приютени в контейнер, може да ги местим из водоема в течение на целия сезон. Преди саденето се отрязват стари­те листа и прекалено дългите корени.

През годината много растения се нуждаят от промяна на своето положе­ние в дълбочина. Например лилиите през ранната пролет трябва да се поста­вят така, че от повърхността на водата до повърхността на почвата да има 15-20 см, за да им се осигури бързо за­топляне, събуждане и да започне растеж. Когато листата започнат да израстват, преместете растението на дълбочина от 30 до 60 см според сорта, където то ще се намира през цялото лято.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!