≡ Menu

Споделен хостинг или dedicated сървър – кое да използваме?

Повечето хора разполагащи с уеб сайт ще го хостват на споделен хостинг или VPS. Въпреки това, с нарастването на сайта ви ще имате нужда от по-голямо ниво на ресурси. Dedicated сървъра би могъл да ви предостави гъвкавостта, от която се нуждае уеб сайтът ви за да расте и да се разширява.

Какво представлява VPS или споделеният хост Споделеният хостинг ще използва един сървър за много различни уеб сайтове. Този вариант е приемлив за малки или временни сайтове. Ако обаче сайтът ви привлича множество посетители или услуги за мултимедия, тогава по всяка вероятност ще се нуждаете от свой собствен сървър. VPS сървърите са популярни сред повечето хора, защото са по-евтини и много по-лесни за поддръжка отколкото dedicated хостинг акаунта. Dedicated хостинг Dedicated сървър като услуга представлява наемането на сървър, а не на хостинг акаунт. Това означава, че само вашият уеб сайт ще се хоства на сървъра.

Dedicated хостинг плановете обаче са доста скъпи, тъй като ще наемете цял сървър. Когато ползвате dedicated хостинг ще трябва да вземете решения за конфигурацията на вашия сървър. Това ви дава възможност да получите точно това, което искате за вашия уеб сайт. Dedicated хостингът също така може да бъде използван за употребата на важни услуги, които не се засягат от никакви чужди сайтове на сървъра т.е. на него има качени единствено ваши сайтове. Операционна система Повечето сървъри за споделен хостинг използват Линукс за операционна система и Apache за уеб сървър. Ако се нуждаете от това, можете да изберете Microsoft Windows базиран dedicated сървър. Типът на операционната система ще даде отражение върху поведението на сървъра ви. Обновяване Когато използвате споделен хостинг план, ще се наложи да чакате докато хостинг компанията ви направи обновления до последната версия на PHP или друг софтуер на сървъра.

С dedicated сървър ще можете да обновявате по всяко време, когато решите. Колокация Dedicated хостингът ви позволява да наемете сървър от хостинг компания. Това ви позволява да го използвате, както пожелаете. Все пак, също така имате възможност да закупите ваш собствен сървър и да платите на хост компания да го постави в data центъра си. Тази услуга е позната още като колокация и ви предоставя допълнително предимство например да посетите въпросния сървър в data центъра на място ако пожелаете. Също така разполагате с възможността да обновявате хардуера на сървъра си, когато сметнете за необходимо.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!