≡ Menu

Спортен масаж – как и кога се прави

”Как влияе масажа след активна спортна дейност”

Без значение дали сме професионални спортисти или любители, след усилена тренировка е силно препоръчително да ни се направи така наречения масаж след спорт. Той облекчава умората и ефикасно ускорява възстановяването след спортно натоварване, особено когато се доверите на професионален масажист.
Действието на този вид масаж е още по-добро, ако веднага преди него загреем добре тялото си под горещ душ или в сауната. Самият масаж е значително по-бавен и по-лек от възстановителния масаж. Техниките, които се прилагат са поетапно поглаждане, леко разтриване и размачкване. Изцяло се изключват методите от рода на въртенето на ставите и ударните похвати. Движенията на масажиста би следвало да бъдат насочени към центъра на тялото, в посока към сърцето или, най-малкото, натискът по посока сърцето трябва да бъде по-интензивен, отколкото този в противоположната посока.
Времетраенето на този масаж след спорт е между 30 и 40 минути. Ако натоварването е било по-леко, масажът се прилага час след спортната активност, ако е било по-голямо – след 3 до 6, а понякога и повече часа. Недопустимо е да се прави веднага преди спортно натоварване, защото намалява способността за пълна физическа мобилизация. И обратното – приложен минимум 7 часа преди физическо натоварване – значително подобрява физическата сила.
При прилагането на масаж след спорт фокусът е върху гръдния кош, с което се увеличава белодробната вентилация.

Отделя се голямо внимание на ставите, и най-вече на най-натоварените, защото мястото, където мускулите преминават в сухожилия, както и самите сухожилия, изпитват умора най-силно. Специално на тези места внимателно се прилагат пасивно-активни движения и лекичко разтриване. Движенията се извършват така, че от ставата да не остане нито една не третирана част.

Освен в края на тренировката или състезанието, масажа след спорт се прилага и между отделните кръгове на състезанието или отделните комплекси упражнения, които правите. Целта на масажа е да успокои възбудената нервна система и да възвърне работоспособността на уморените от активна дейност центрове в кората на главния ви мозък.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!