≡ Menu

Срещата на детето и първия чужд език – кога, къде и как?

Владеенето на един или повече чужди езици, несъмнено е голямо предимство в днешния свят. Тяхното разбиране и говорене ни дава възможност да контактуваме с повече хора, помага ни при пътуване в чужбина, също така ни дава голямо поле на реализация в професионалния ни живот.

Английският език е първи чужд език за 38% от европейските граждани и това го превръща в един от най-широко разпространените езици в ЕС.

Колкото по-рано започнете да изучавате английски език толкова по-лесно и по-бързо ще го усвоите. От скоро се превърна в тенденция децата да започнат изучаването на английски език още от детската градина паралелно с майчиният им език. Все повече родители оставят децата си да гледат и слушат програми на английски език още от бебета, което се твърди, че също помага за по-лесното научаване на езика.

Голямо предимство имат децата на родители от смесени бракове в които за единия родител английския език е майчин. В такива семейства единият родител говори на децата на английски, а другия на български, което помага на децата да усвоят и двата езика. Но не е задължително това да се случва единствено в семейства с разноезични родители, съществува и варианта и двамата родители да имат еднакъв роден език, но да владеят и английски. Тогава те могат да говорят на детето на английски, но не бива да пренебрегват и родния си език. Тъй като, ако децата знаят добре майчиния си език, бързо ще усвоят и английския език. Това е възможно, защото когато децата осъзнаят значението на думата, те ще могат да направят асоциация и по-лесно ще научат думата и на английски.

Една често срещана грешка сред родителите е, че те избягват да говорят на децата си на майчиния им език, когато са сред други хора и най-вече сред англичани. Което не е правилно, използването и на двата езика позволява на децата да се чувстват горди от факта, че владеят два езика, но не бива да се пренебрегва майчиния език. Когато децата говорят свободно на български, ходят в български училища, те се чувстват горди, знаят своята идентичност и са горди с това.

Още нещо което често се среща при децата които говорят два езика е, че те понякога се объркват. Това притеснява родителите, но няма място за притеснения, защото децата не бъркат езика просто използват запасите от думи, които имат в езиковия си речник. Ако те знаят една дума на английски, но не са сигурни за думата на български е нормално да я кажат на английски език.

Като финал бих искала да кажа, че е много важно да дадете добър старт в опознаването на езика за детето си. Много е важно да го подкрепяте и да го поощрявате, по този начин вие ще поставите добро начало на неговото бъдеще.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!