≡ Menu

Схеми за измами с имоти

Изключително изгодните, в очите най-вече на чужденците, цени на ваканционните имоти в България, както и ниските данъци, превърнаха страната ни в истински имотен рай. Англичани, скандинавци, руснаци, гърци и други чужденци изкупуват имоти по зимните и морските курорти и курортните градове на страната. Предложенията за покупка на имот в някои части на България действително са изключително примамливи. В ски-курорта Банско всеки желаещ може да стане горд собственик на апартамент срещу повече от скромна сума – в Банско се продават жилища дори на цени от 350-400 евро за квадратен метър. За сравнение – жилище в Лондон или в Москва струва средно между 15 и 20 хиляди долара за квадрат.

Подобно е положението и с морските имоти в България – например жилищен имот в Бургас може да се закупи на средна цена от около 600 евро за квадратен метър. Почти същите са цените и в най-големия и най-известния български морски курорт Слънчев бряг. Малко по-скъпи са жилищата във Варна и в курортите около Варна.

Огромният наплив от чужденци на българския имотен пазар задейства въображението на мошениците и те създават все по-изобретателни схеми за измами с имоти. Всеки, който се интересува поне малко от пазара на имоти, знае за старите имотни измами с фалшиви пълномощни с личните данни на собственика и с продажбата на едно и също жилище на няколко купувача. Днес на пазара на имоти скорост набират други имотни измами, чиито схеми са представени по-долу.

Напоследък все по-често се прилага измамната схема с продавача в чужбина. По сайтовете и вестниците за обяви се пуска обява за продажба на жилище с изключително изгодна цена, обикновено от 30 до 50 процента по-ниска от пазарната стойност на подобен тип апартаменти. Даден е телефон за контакт в чужбина и чуждестранен имейл. Когато интересуващият се купувач позвъни на дадения телефонен номер, отсреща му се обажда уж собсвеника на жилището, от когото кандидат-купувача узнава, че продавача на апартамента е в чужбина, спешно му трябват пари и затова е обявил толкова ниска продажна цена. Продавача уверява кандидат-купувача, че има готовност моментално да долети от чужбина и да подпише необходимите документи. Но също така продавача казва, че няма намерение да прелита хиляди километри напразно, затова иска да се увери в сериозните намерения на купувача. За целта купувача трябва да изпрати на продавача малко капаро чрез някоя от системите за превод на пари в чужбина или чрез онлайн разплащателна система. Обикновено става дума за суми между 500 и 2000 евро. Парите не са съвсем малко, но на фона на извънредно изгодната обявена цена, предвкусвайки супер-изгодната сделка, много купувачи губят връзка с реалността и са готови веднага да изпратят исканата сума, за да не би да ги изпревари някой друг купувач и да отмъкне изгодното жилище под носа им. След като купувача изпрати парите, всякакви контакти с продавача се оказват невъзможни и кандидата за евтино жилище постепенно разбира, че се е разделил завинаги с няколко стотин или няколко хиляди евра.

Подобна схема се използва и при отдаване на квартири под наем на туристи за лятото. Мошениците пускат обяви за изключитено изгоден наем на апартамент или къща за лятна почивка и след като се свържат с кандитата за летуване, искат от него да им преведе във вид на предплата някаква част от наема, например за 2 седмици или за месец, като превода става чрез система за електронни разплащания. След като туриста се появи на място, разбира, че всъщност никой не дава подобен имот под наем.

Още по-ловките мошеници използват и по-нагли схеми за обиране на лековерни туристи и купувачи на имоти зад граница. Има случаи, в които мошениците сами създават фалшиви сайтове за онлайн разплащане, които приличат на истнински сайтове на платежни системи – чрез подобен фалшиф сайт мошениците могат да се доберат до всички лични данни на множество клиенти и до всички реквизити на кредитните карти на клиентите.

Налага се отново и отново да се припомня едно просто правило, което може да предпази много хора от множество измами, не само в областта на недвижимите имоти – ако една оферта изглежда прекалено хубава, за да е истина, то най-вероятно не е.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!