≡ Menu

Таблетите – история и настояще

Днес почти всеки пети човек притежава таблет, но дали знае историята му и как се е развил във времето е спорен въпрос. Именно поради тази причина ще ви разкажем какво точно представлява таблета и как се е развил от създаването си до днес.

Това, което трябва да знаете е, че таблетът е така да се каже модерен и малък компютър, който се отличава със сензорен екран и няма клавиатура, като обикновения, а се появява виртуална на дисплея, когато трябва да пишете нещо. Има и таблети, на които може да се прикачи мини или обикновена клавиатура, общо взето моделите са много и най-разнообразни.

Факт е, че таблетите са нещо средно между смартфон и лаптоп. Те не могат изцяло да заменят нито едното, нито другото, защото са по-големи от смартфоните, а на лаптопите се пише по удобно и бързо и имат много по-голяма памет за съхранение.

Навлизането на първите таблети – Tablet PC става през 2000-та година, когато Microsoft, вкарва в иновативното устройство Windows XP. Те са били базирани на системата X86, като са имали хардуерна клавиатура, мишка и сензорен екран. На тогавашните таблети не е могло да се работи с пръсти, а само със специална писалка.

Революцията в света на таблетите настъпва през 2010 година, когато се въвежда тъч скрийна в уникалното произведение на Apple Inc. – iPad. Трябва да знаете, че iPad-ът няма мишка и клавиатура, работи се само с леко докосване на екрана, който варира между 8 и 14 инча, а предимството му е лекия и удобен формат.

Има и друг вид таблети – буклетите, които са електронни книги и приличат на истинска книга, като и при тях има тъч екран.

На следващо място са хибридните таблети, които са от вида на iPad-а, но са сгъваеми, като има и сгъваем вид таблети, които приличат на лаптоп, но дисплея им се върти навсякъде.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!