≡ Menu

Том и Джери – най-добрите врагове

Том и Джери са персонаж, на дизайнерите за анимационни филми Уилям Хана и Запознанството на Джоузеф Барбера, Уилям Хана и Джоузеф Барбера датира от 1930г., където били назначени на работа в ново създаденото анимационно студио на „Метро-Голдуин-Майер“. През 1939 г. започнали общ проект в анимационен филм за битката между котка и мишка. Първоначално котаракът бил кръстен Джаспър и дава тласък на незабравимата и забавна анимационна поредица Том и Джери. Двамата аниматори пожънват неочакван успех, като поредицата от кратките анимационни серии им носи седем Оскара.

Независимо от невероятният успех на Том и Джери, MGM затваря своето анимационно студио поради предстоящ фалит. Тогава Хана и Барбера успяват да доразработят фирмата H-B Enterprises, която основали наскоро и наели своите колеги да се трудят за тях. На директорският съвет се взема решение студиото да се специализира само в производството на детски филми. Първият анимационен сериал, който е и прощъпулник на новото студио е Шоуто на Ръф и Реди. За да си набави финансов ресурс за производство на анимационни филми, Х-Б Ентърпрайзис сключва договор с „Кълъмбия Пикчърс“, условието е те да поемат бюджета, за новите анимационни филми в замяна на правата за разпространението им.

Накратко Томас е бяло-сива котка, която постоянно дебне Джери, като поставя капани, повечето в които попада той. Хубавото и забавното в поредицата е, че Том и Джери са ту врагове, ту съюзници. От първите серии до сега Джаспър / Том се променя доста с течение на годините. При повечето епизоди той е победен, но има моменти в които надделява и за кратко побеждава Джери. Джери пък е хитро, лукаво, малко кафяво мишле и е в основата на сполучливи серии с котарака Томас, в анимационното филмче. На фона на енергична и закачлива музика двамата герои минават през различни перипетии, в които обикновено хитрият и остроумен Джери надделява над наивния Том.

През следващите десетилетия, H-B Enterprises създава някои от най-известните си персонажи в поредици като „Хъкълбери хрътката“, „Мечока Йоги“ и Quick Draw McGraw. Тези поредици съдържат кратки анимационни епизоди, но пък се превръщат бързо в любимци, както на малки, така и на големи. През 1960 г. се ражда първата анимационна поредица с цели двадесет минутни епизоди – „Семейство Флинтстоун“. Новата поредица за кратко се издига до най-гледаните детски анимационни сериали. Когато им хрумва идеята да направят поредица за средностатистическо американско семейство, което живее в каменния век, изобщо не са предполагали, че сериалът ще стане световно известен и ще излезе извън пределите на САЩ. Така превърналите се в класика героите Фред и Уилма и техните приятели Барни Ръбъл и Бети, децата им, домашните животни – съблезъби тигри и малки динозавърчета, приковават милиарди зрители пред малките екрани.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!